Gradit će se jarunski most i novi rotor kod Avenue Malla

25.01.2020.

18:27

Autor: Ante Raić/Dnevnik/IMS/HRT

default error photo
Danas poslijepodne posljednje pripreme - iscrtavanje horizontalne prometne signalizacije, a u punom su jeku i radovi na uređenju okoliša.
Uoči sutrašnjeg otvorenja zagrebačkog rotora sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec u Dnevniku je najavio izgradnju jarunskog mosta i novog rotora u Novom Zagrebu kod Avenue Malla.

Rekao je da Zagreb ima sve više stanovnika i automobila i infrastruktura mora pratiti razvoj grada.Večeras između 23 sata i ponoći promet će biti obustavljen, kada počinju završne pripreme za otvorenje. Nakon punih 13 mjeseci remetinečki rotor sutra se otvara za promet. Nekadašnja crna prometna točka trebala bi odsad biti znatno sigurnija. Radovi vrijedni više od 320 milijuna kuna financirani su iz europskih fondova.

Muke stanara koji žive nedaleko od rotora bliže se kraju. A morali su se snalaziti kako znaju i umiju punih 13 mjeseci. Danas poslijepodne posljednje pripreme - iscrtavanje horizontalne prometne signalizacije, a u punom su jeku i radovi na uređenju okoliša.

- Sada ćemo vidjeti kad ćemo "uštimati" regulaciju i kada ćemo otvoriti, prvi put u povijesti, iz Avenije Dubrovnik na Jadransku aveniju, iz Jadranske na Aveniju Dubrovnik. Ja se nadam da ćemo to napraviti sutra, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Tunel prokopan ispod rotora preuzet će 50-ak posto prijašnjeg prometa, tako da svi koji budu putovali u smjeru istok - zapad ili zapad - istok, kroz njega više neće prolaziti. Usto, na rotoru su postavljeni semafori pa bi se broj prometnih nesreća trebao znatno smanjiti. Ne bi trebalo biti ni gužve, tj. očekuje se da će se ona sada povećati na raskrižju Selske i Jadranskog mosta.

- Nasušno je potreban jarunski most i o tome ne treba više samo govoriti, nego i djelovati. Jer prometna su istraživanja dokazala da bi se takvim rješenjem znatno smanjilo opterećenje ovog, sada rekonstruiranog rotora, smatra Rajko Horvat s Fakulteta prometnih znanosti.

Potpuni završetak rekonstrukcije i normalizaciju tramvajskog prometa Zagrepčani će pričekati do kraja ožujka, a biciklistički i pješački promet trebali bi se uspostaviti početkom svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!