11:05 / 03.08.2021.

Autor: HRT/Hina/B.V.

Tomašević: Smanjivat će se naknade u upravnim vijećima

Konferencija za medije

Konferencija za medije

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Ured za obrazovanje uputio je projektnu prijavu prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji se odnosi na projekt pomoćnika u nastavi. Novac stiže iz Europskih fondova i to znači značajnu uštedu za gradski proračun. Vrlo brzo bismo mogli vidjeti i "fizičku obnovu" u Zagrebu, a spremaju se i novi rezovi. Smanjivat će se naknade u školskim odborima ali i u drugim upravnim vijećima gradskih ustanova, priopćeno je na konferenciji za medije. 

Projekt pomoćnici u nastavi

Ured za obrazovanje uputio je projektnu prijavu prema Ministarstvu znanosti i obrazovanja koji se odnosi na projekt pomoćnici u nastavi. 

- Riječ je o projektu koji se financira iz europskih fondova, da bi se pružila potpora učenicima s teškoćama u razvoju. Projekt je ocijenjen s gotovo maksimalnim brojem bodova i bit će financiran u maksimalnom iznosu od 16,5 milijuna kuna, rekla je Danijela Dolenec, zamjenica gradonačelnika. 

To je, dodaje, tri puta više nego ranijih godina. Program pomoćnika u nastavi se već godinama izvodi u Zagrebu.

- S ovim financiranjem značajno rasteretiti proračun za školsku godinu 2021./2022., rekla je.

Mobilni timovi, obnova škola i suradnja s ministarstvom graditeljstva

Mobilni timovi koji idu od vrata do vrata i pomažu građanima za ispunjavanje obrazaca za obnovu na terenu su već treći tjedan.

- Obišli su četvrti Podsljeme, Gornju i Donju Dubravu, Maksimir. Ovaj tjedan obilaze Medveščak i Donji Grad, a sljedeći su na redu Sesvete, rekao je zamjeni Luka Korlaet.

Važno je napomenuti da se u prvoj obradi rade samo crveno označene zgrade. Njih je 1200, planiramo ih obići 980. Mislim da je to velika stvar, dodaje.

- U tijeku je obnova 14 obrazovnih institucija. U namjeri da ubrzamo obnovu pokušavamo pomiriti zahtjeve što se tiče obnove. S jedne strane to je ojačanje zgrade na razinu tri, a s druge strane oblikovno-prostornih karakteristika. Posebno se to odnosi na tri zgrade koje su zaštićena kulturna dobra. Jučer sam počeo obilaziti gradilišta u pratnji v.d. pročelnice za zaštitu spomenika kulture i na svakom gradilištu smo komunicirali s projektantima konstrukcije i izvođačima. Doista se radi o zahtjevnim zahvatima. 

S Fondom za obnovu smo u svakodnevnoj komunikaciji, i na njihovo traženje alocirali smo 20 stručnjaka za potrebe ministarstva i Fonda, a radimo na tome da im osiguramo prostor. U vrlo skorom roku ćemo vidjeti fizičku obnovu na djelu, rekao je.

Izbor članova školskih odbora

Početkom sljedećeg tjedna bit će raspisan natječaj. Od tri člana, jedan će predstavnik biti član mjesne zajednice, odnosno gradskih četvrti gdje se škole nalaze, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević

- Javni poziv trajat će do 23. kolovoza i bira se po dva člana za škole i učeničke domove. Uvjeti koje kandidati moraju ispunjavati je da nisu pravomoćno osuđivani, da imaju preddiplomski studij i da nisu zaposlenici škole za koju su iskazali interes. Moguće da budu u odborima u drugim školama. Prednost će imati kandidati koji imaju iskustvo rada na području obrazovanja. Riječ je o oko 600 ljudi, rekao je.

Što se tiče naknada, one će se, kaže, za školske odbore smanjivati. Smanjivat će se i u drugim upravnim vijećima u gradskih ustanova. 

- To su vrtići, kulturne ustanove, detalje ću uskoro predstaviti javnosti. 

Oko novih imenovanja rekao je da će privremeni pročelnik za upravljanje imovinom biti Željko Matijašec.

Istrage i PNUSKOK

Mi smo otvoreni za suradnju s istražnim tijelima da se raščiste sve nepravilnosti i potencijalno sumnjive radnje u Zagrebu. Osim toga i pretresa, bilo je više radnji u zgradi gradske uprave i mogu samo potvrditi da smo bili prisutni i zamjenica i ja na traženje PNUSKOK-a. U nikakve druge detalje ne mogu ulaziti, jer je istraga tajna, istaknuo je Tomašević.

- Ne bi to trebalo kvalificirati kao ispitivanja. Pokušava se dobiti dokumentacija koja je potrebna za istragu, utvrđuje se gdje bi se mogla nalaziti, tko joj je imao pristup. Za sve druge detalje obratite se PNUSKOK-u jer ih ja ne smijem i ne mogu kometirati, rekao je.

Bilo je više radnji, mi surađujemo kad god oni to traže i ako traže dokumentaciju, šaljemo ju u najkraćem roku. Mi nismo na svoju inicijativu bili prisutni ni na jednom od tih razgovora, nego, ističe, isključivo na poziv.

Zbrinjavanje otpada

Odgovarajući na pitanje o zbrinjavanju otpada u Zagrebu, Tomašević je istaknuo da u Zagrebu "gori" situacija sa zbrinjavanjem biootpada i glomaznog otpada. Nova javna nabava pokrenuta je za zbrinjavanje biootpada u Zagrebu po ubrzanoj proceduri, a ona za zbrinjavanje glomaznog otpada je u tijeku, rekao je.

- U isto vrijeme nova Uprava Zagrebačkog holdinga radi na tome da se glomazni otpad što više zbrinjava od strane Čistoće, poručio je Tomašević.

Izmjena kriterija o zakupu gradskih poslovnih prostora

Tomašević je najavio izmjenu kriterija prema kojima se u zakup daju poslovni prostori u vlasništvu grada, istaknuvši da se povećanjem cijena zakupa, koje su trenutno vrlo niske, mogu povećati prihodi grada.

- Ne vidim nikakvu logiku da se komercijalnim subjektima koji imaju milijunske prihode iznajmljuje prostor od više stotina kvadrata za nekoliko tisuća kuna, kazao je i dodao da će Grad uskoro poraditi i na naplati potraživanja od zakupnine i komunalne naknade koja nisu naplaćena.

Izvijestio je i da su još u tijeku razgovori s pročelnicima u Gradskoj upravi koji su trebali dati prijedloge za uštede u gradskom proračunu uoči rebalansa. Novi krug razgovora pokrenut je nakon što su pročelnici dali prijedloge kojima nije bio zadovoljan, ali se konačni prijedlozi, naveo je, još uvijek "bruse".

- Približavamo se iznosu koji je realniji i bolji, koji je otprilike dvostruko veći od onoga što su pročelnici prvi put predložili. No, ne bih još išao s brojkama, poručio je Tomašević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!