Gradonačelnik Zoričić: Želim nove izbore za pulsko Gradsko vijeće

31.03.2022.

14:46

Autor: M.M./Hina/HRT

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić

Foto: Srecko Niketic / Pixsell

Nakon što je ranije raskinuo koaliciju svoje nezavisne liste sa SDP-om i Možemo!, pulski gradonačelnik Filip Zoričić poručio je kako želi nove izbore za Gradsko vijeće, čiju je predsjednicu Dušicu Radojčić (Možemo!) i vijećnike te političke platforme pozvao da podnesu ostavke.

Zoričić je na svom Facebook profilu naveo kako je svaki dan spreman pred građanima Pule izaći na nove izbore, označivši kao bitne one za Gradsko vijeće, a ne za gradonačelnika, o čemu treba pitati ostale političke opcije.

- Ako drugi žele izbore za Gradsko vijeće, onda može odmah, a ako to uvjetuju i izborima za gradonačelnika, vrlo rado ću prihvatiti i taj scenarij, istaknuo je.

Upitan misli li dati ostavku i tako zatražiti potvrdu glasača te politički legitimitet gradonačelničke funkcije, Zoričić je kratko odgovorio: "Nikad se ne zna".

Puljak dao ostavku iz uvjerenja

O tome smatra li da je splitski gradonačelnik Ivica Puljak, stavši u obranu svoga dogradonačelnika Bojana Ivoševića optuženog za prijetnje novinarki, ostavku dao iz uvjerenja ili pod dojmom anketa kalkulirajući svoj reizbor, naveo je kako je zasigurno u pitanju uvjerenje.

- Koliko ga poznajem, bilo je to iz uvjerenja. Očito vjeruje da može novim izborima dobiti podršku građana i tako potvrditi svoj način rada. Mislim da svojim načinom rada može dobiti veću potporu u Gradskom vijeću, zaključio je.

Inače, Zoričić je prije tjedan dana raskinuo koaliciju svoje Nezavisne liste s partnerima iz Možemo! i SDP-a nakon što su se iz Možemo! usprotivili gradnji nogometnog igrališta na području Lungomara te zatražili raspisivanje referenduma o uređenju tog šetališta o kojem se raspravlja posljednjih mjeseci.

Pulski SDP ne izbora ne boji: Jedini gubitnici su stanovnici Pule 

SDP se izbora ne boji, niti se ikada bojao, a odluke o podnošenju ostavki vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Pule donijet će Predsjedništvo i Gradski odbor te stranke, a bilo bi korektno prema građanima da se, osim vijeća, biraju gradonačelnik i njegovi zamjenici, priopćili su iz pulskog SDP-a.

Predsjednik pulskog SDP-a Igor Belas u priopćenju za javnost u četvrtak ističe kako nije jasno zašto se izbori nisu predložili ili zahtijevali kad se glasovalo o proračunu.

- Mi smo i tada bili spremni za iste, samo što je tada vladala velika želja za prihvaćenjem proračuna koji smo i mi na kraju podržali jer su neke stvari u njemu u skladu s našim politikama, istaknuo je Belas. Dodao je kako je time Pula "izgubila još dragocjena puna tri mjeseca ni na što, a problemi se gomilaju iz dana u dan".

- Jedino nam je zanimljivo kako aktivnosti gradonačelnika Zoričića i gradonačelnika Puljka sasvim slučajno koincidiraju s anketnim istraživanjem koje je provedeno upravo za Pulu i Split. Bilo izbora ili ne bilo, ovdje su jedini gubitnici stanovnici Pule jer grad naočigled svih propada, zaključili su u pulskom SDP-u. 

- Naš stav je tu vrlo jasan. Ukoliko gradonačelnik bude tražio ostavke svih vijećnika, mi ćemo tražiti njegov mandat jer smatramo da je to jedino pošteno, istaknula je vijećnica SDP-a Sanja Radolović.

Radojčić (Možemo): Prvo referendum, onda o izborima, nema razloga za ostavkom

Možemo! Pula smatra da se građanima prvo treba osigurati očitovanje o budućnosti šetališta Lungomare, o čemu postoji razilaženje među glavnim političkim opcijama u gradu, potom treba raspravljati o izborima, pa stoga čelnica te platforme Dušica Radojčić ne vidi "ni razloga za ostavkom."

Naime, čelnica platforme Možemo! Pula koja je ujedno i predsjednica pulskog gradskog vijeća Dušica Radojčić na poziv gradonačelnika Pule Filipa Zoričića da ona i svi vijećnici Gradskog vijeća daju ostavku odgovara kako ne namjerava blokirati rad Gradskog vijeća, pa stoga ne vidi ni razloga za ostavku.

- Nemam namjeru biti predsjednica Gradskog vijeća na silu. I za moju smjenu i za biranje novog predsjednika potreban je glas većine vijećnika i vijećnica, a to se ne može ostvariti bez dogovora ili s nama ili s IDS-om, istaknula je Dušica Radojčić.

Dodala je kako ona kao predsjednica Gradskog vijeća želi omogućiti građanima izjašnjavanje na referendumu o budućnosti šetališta Lungomare.

- Za to se zalažem i to je, kako ja to vidim, i razlog pokretanja zahtjeva za mojom smjenom. Lungomare je trenutno ključna tema, odnosno hoće li se građani imati prilike izjasniti o njoj na referendumu. Nije u pitanju neupravljivost Gradom, za gradonačelnikove odluke digli smo ruke sva 162 puta naspram samo jednog puta kada nismo. U pitanju je, zapravo, borba za nekretninski biznis na Lungomareu, poručila je Radojčić.

Podsjetila je kako je gradonačelnik Zoričić jednostrano raskinuo koaliciju i preuzeo odgovornost za gubitak većine u Gradskom vijeću.

- Sada traži da predsjednica i svi vijećnici i vijećnice Gradskog vijeća daju ostavke. Drzak politički potez s obzirom da njegova lista u Gradskom vijeću ima samo četiri od 22 člana. Zašto bi mandat koji su nam građani povjerili vratili zato jer je on jednostrano raskinuo koaliciju? Ne namjeravam blokirati rad Gradskog vijeća, pa ne vidim ni razloga za ostavku, poručila je Dušica Radojčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!