Puljak i Ivošević podnose ostavku, Splićani će ponovno na izbore

31.03.2022.

10:46

Autor: HRT

Ivica Puljak i Bojan Ivošević podnijeli ostavke, Split ide na nove izbore

Ivica Puljak i Bojan Ivošević podnijeli ostavke, Split ide na nove izbore

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Splitski gradonačelnik Ivica Puljak izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare da on i njegov zamjenik Bojan Ivošević podnose ostavku i da Split ide u nove izbore. "Novi izbori bit će referendum o redu ili neredu. Siguran sam da će građani potvrditi da će to biti smjer budućnosti i reda. Želim jasno reći da Bojan Ivošević nije teret. On je nosio teret bivših vlasti i nereda koji je vladao u gradu Splitu. On je uvodio red i ja ga se ne odričem", rekao je Puljak.  

Konferenciju za novinare možete pogledati ovdje: 

- Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga. Naše ostavke uručit ćemo sljedeći tjedan, da dođe do uredne tranzicije i da Grad ne bude blokiran. U nove izbore idemo zajedno, kao pobjednički tim. Zamjenik Kuzmanić će ostati na svom mjestu i upravljati gradom kao povjerenik do idućih izbora. On neće sudjelovati u kampanji, rekao je Puljak. 

Dodao je da se ne radi o uvjetnoj ostavci. Sve političke opcije u Gradu slažu se da se raspusti gradsko vijeće, rekao je. 

- Split ide na nove izbore, na referendum o budućnosti ili prošlosti, na referendum o redu ili neredu. Pozivam gospodina Mihanovića i gospodina Keruma da izađu i da građani Splita odluče kakav grad žele. 

- Ja sam mogao odabrati da do kraja godine budem gradonačelnik i to ste možda navikli u hrvatskoj politici - da se ljudi grčevito drže za fotelje, ja nisam takav čovjek. Ja se svojih građana ne bojim i ne želim biti gradonačelnik koji nema podršku svojih građana, rekao je Puljak, dodavši kako je siguran da je ima i sada i da će je imati i u budućnosti. 

- Dogradonačelnik nije niti ukrao, niti lagao, niti ikoga prevario. U ovakvim teškim odlukama i trenucima uvijek se zapitam što je istina, a što nije. Je li istina da je dogradonačelnik životno prijetio novinarkama? Ne. Ja li istina da je neprimjereno komunicirao? Je, i to nikada nismo opravdavali i nećemo, ali za takve stvari se ne ide u zatvor, izjavio je.

- Bolje je izaći na izbore i pitati građane kakav grad žele. Troškovi tih izbora su minimalni i nekad je bolje napraviti minimalne troškove kako bi izabrali smjer budućnosti i smjer reda, izjavio je među ostalim.

Na pitanje vjeruje li u DORH, odgovorio je kako vjeruje da će Ivošević dokazati svoju nevinost u pravnom postupku.

- Istina i činjenice su takve da on nije životno prijetio novinarkama, a one su to i same potvrdile, rekao je.

Jedan verbalni gaf ne može odrediti čovjeka. Svi smo mi griješili u životu, ali je važno ono što smo radili prije i nakon toga.

Ivica Puljak, gradonačelnik Splita

- Vrlo pažljivo smo razmatrali sve aspekte naše odluke. Ona je odgovorna. Pokazuje kakvi smo mi ljudi, političari. Mi nismo političari koji trče za foteljama, već oni koji se bave javnim interesom i koji se ne boje pitati svoje građane što oni žele, ponovio je Puljić.

Ivošević: Grad neće stagnirati zbog nas

Odgovarajući na pitanja novinara Bojan Ivošević rekao je da će u pravnom postupku dokazati svoju nevinost.

- Grad Split neće stagnirati sigurno zbog nas, rekao je Ivošević, dodavši: "Mi smo bili spremni obavljati posao kao i dosad, odgovorno, racionalno i srčano. Drugi su ti koji su komentirali cijelu situaciju i u medijski fokus su se stavile teme koje su sve samo ne aktualne u gradskoj upravi. Mislim da je bitno da se to prekine i da građani odluče žele li da grad nastavi u ovom smjeru."

- Učim kako kvalitetno komunicirati na razini jednog dužnosnika. Nov sam u politici. Vjerujem da će s vremenom to biti sve kvalitetnije, dodao je.

- Izbori bi se trebali održati u okviru kotarskih izbora pa će trošak biti minimalan, rekao je.

Govoreći o predstojećim izborima, Puljak je istaknuo da će predložiti političkim akterima da se raspusti Gradsko vijeće, što prije.

- Želimo da se održi jedna sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se donijeti odluka o kotarskim izborima. To može biti kraj lipnja. Tada ima dovoljno vremena da Vlada donese odluku da svi izbori budu u istom trenutku - i kotarski, i za gradonačelnika i za Gradsko vijeće. Tako bi troškovi bili minimalni, istaknuo je Puljak.   

Novinarka HTV-a Mariola Milardović Perić sažela je za podnevni Dnevnik glavne naglaske s izvanredne konferencije za novinare splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, koji je rekao da on i dogradonačelnik Bojan Ivošević podnose ostavku. Gradom će kao povjerenik u međuvremenu upravljati sadašnji dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, a na izbore zajedno izlaze sva trojica, s tim da Kuzmanić neće sudjelovati u kampanji. U lipnju se očekuju objedinjeni izbori, zajedno s kotarskim. Istaknuto je također da ova kriza vlasti neće usporiti aktivnosti u Splitu jer ono što je planirano, kako kažu, realizirat će se. 

Splitski SDP: Ostavke najskuplji manevar koji će stajati dva milijuna kuna

Vodstvo splitskoga SDP- a ocijenilo je u četvrtak ostavke gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića "opasnim presedanom" i spašavanjem Ivoševića, što je, po njima, jedan od najskupljih manevara koji će stajati dva milijuna kuna.

- Riječ je o opasnom presedanu jer je politički interes jedne osobe stavljen iznad pravne države te se u izborima vidi spas pojedinca od potencijalnoga kaznenog djela, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskog SDP-a Damir Barbir.

Za ostavke gradonačelnika Puljka i njegova zamjenika Ivoševića, nakon kojih slijede novi izbori, Barbir je rekao da je to "prvi put viđeno u praksi u hrvatskoj državi i predstavlja određenu zloporabu izbornog procesa".

- Što ako Ivošević bude osuđen? Hoće li se onda treći put ići u izbore? Ako će se ići, čemu ovi izbori? Naš stav je da je to izuzetno loše za Split i građane, rekao je Barbir.

Puljak je tijekom dana novinarima rekao kako njegov drugi zamjenik Antonio Kuzmanić ostaje povjerenik u Gradu do novih izbora.

Tajnik splitskog SDP-a Davor Matijević smatra kako Kuzmanićev ostanak na dužnosti povjerenika Grada "nije primjeren".

- Ako tim daje ostavku, moraju svi ići, te je nekorektno i neprikladno da ostavljaju Kuzmanića da provodi njihovu politiku dok oni vode kampanju, istaknuo je.

Po Matijevićevim riječima, Puljak kao gradonačelnik "nije imao destrukcija" te je njegova i Ivoševićeva ostavka samo manevar.

- Smatram da je ovaj manevar, zapravo, samo spašavanje Bojana Ivoševića, i ovo je jedan od najskupljih manevara spašavanja nečijeg imidža jer će ovi izbori koštati dva milijuna kuna, istaknuo je Matijević.

Ocijenio je kako je bolje da nema Gradskog vijeća Splita, nego da u njemu većinu imaju HDZ i HGS.

- Ako gradonačelnikovi vijećnici dadu ostavke, onda ćemo i mi to učiniti (dva vijećnika SDP-a), ali on (Puljak) to nije rekao, dodao je Matijević.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!