Odluka skupštine Grada Zagreba o socijalnoj skrbi

12.07.2022.

20:49

Autor: M.Š./Hina/HRT

Gradonačelnik Tomašević u Gradskoj skupštini

Gradonačelnik Tomašević u Gradskoj skupštini

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština u utorak je prihvatila novu odluku o socijalnoj skrbi koju je predložio gradonačelnik po hitnom postupku, a kojom se utvrđuju novčane naknade i socijalne usluge, dok se raseljene osobe po ostvarivanju prava izjednačavaju s ostalim korisnicima.

Odluka je donijeta jednoglasno, glasovima 35 zastupnika.

Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu Romana Galić istaknula je kako je cilj pomoći najugroženijim sugrađanima, a ovom odlukom, uz već utvrđena prava, u sustav socijalne skrbi uvode se tri nova prava, odnosno novčane naknade korisnicima prava na nacionalnu naknadu za starije osobe, korisnicima prava na doplatak za djecu te za troškove stanovanja korisnicima prava na novčanu naknadu za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.

Zastupnici su jednoglasno donijeli odluku o dopuni djelatnosti Centra za autizam pružanjem socijalnih usluga: poludnevnog boravka, cjelodnevnog boravka, organiziranog stanovanja, smještaja, psihosocijalne podrške, stručne procjene, rane razvojne podrške, uslugom pomoći pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja i uslugom savjetovanja.

Jednoglasno je donesena i dopuna odluke o zakupu i drugom korištenju površine javne namjene.

Donesen kodeks ponašanja, ne i SDP-ov amandman

Kodeks ponašanja gradskih zastupnika u Gradskoj skupštini u sprečavanju sukoba interesa koji će doprinositi izgradnji kulture integriteta i transparentnosti u svrhu jačanja antikorupcijskih kapaciteta i povjerenja javnosti u institucije na lokalnoj razini donesen je s 43 glasova za, dok je jedan zastupnik bio suzdržan.

Ipak, većinom glasova nije prihvaćen amandman Kluba gradskih zastupnika SDP-a, odnosno 20 ih je bilo za, 24 suzdržanih, kojim se gradskim zastupnicima preporučuje da ne sudjeluju u izvršnim poslovima u okviru samoupravnog djelokruga Grada sudjelujući u radnim tijelima koje osniva gradonačelnik (povjerenstva, savjeti, vijeća, radne skupine i druga).

Predsjednik Kluba SDP-a Viktor Gotovac nakon glasovanja priopćio je kako ih brine djelovanje zastupnika koji u radnim tijelima ili upravljačkim tijelima ustanova djeluju kao supstitut neizabranih čelnika tijela ili idejni i sadržajni autori prijedloga gradonačelnika, ustvrdivši kako to nije posao gradskih zastupnika.

- Oni nisu niti pročelnici niti gradonačelnikovi suradnici! Gradski zastupnici nisu izvršitelji već akteri političkog procesa - subjekti, a ne objekti političkog djelovanja. Predstavnička vlast je tu da odlučuje o prijedlozima predlagatelja, a ne da ih u ime izvršne vlasti kreira, rekao je Gotovac.

- Kakva je to podjela vlasti u kojoj se miješa izvršna i predstavnička vlast te koji je smisao skupštinski raspravljati o prijedlozima gradonačelnika, ako si ih u njegovo ime izradio ili sudjelovao u njihovoj izradi, upitao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!