Gradska skupština prihvatila uspostavu antikorupcijske platforme "Zviždač"

12.07.2022.

21:20

Autor: M.Š./Hina/HRT

Viktor Gotovac

Viktor Gotovac

Foto: HTV / HRT

Gradska skupština u utorak je većinom glasova prihvatila SDP-ov prijedlog o uspostavi antikorupcijske platforme "Zviždač" koja će objedinjavati sustav prijave nepravilnosti rada gradskih upravnih tijela i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba.

Za platformu je glasovalo 38 zastupnika, a tri su bila suzdržana.

Predsjednik Kluba SDP-a Viktor Gotovac istaknuo je kako u tome nema ništa političko, nego nešto što je svima cilj - otvorena javna uprava u kojem svatko tko smatra da ima neki prigovor i želi ukazati na nepravilnost, može to učiniti na način koji tu osobu neće izložiti, a da će se pritužba obraditi.

Zaključkom se traži od gradonačelnika da u roku od 120 dana od donošenja pokrene postupak uspostave antikorupcijske platforme Zviždač izradom analize postojećeg stanja i razmatranjem pretpostavki za uspostavu platforme.

Nepravilnost je nepridržavanje ili pogrešna primjena zakona i propisa koja ima ili bi mogla imati štetan utjecaj na proračunska sredstva i sredstva iz drugih izvora, bilo da se radi o prihodima, rashodima, imovini, potraživanjima ili obvezama, te je protivna etičkim načelima u javnom sektoru.

Platforma Zviždač funkcionirala bi na principu aplikativnog rješenja koje je povezano s Antikorupcijskim povjerenstvom Grada Zagreba, a koji jamči povjerljivost komunikacije.

Slaven Dobrović iz Kluba zastupnika Domovinskog pokreta i Zelene liste istaknuo je kako je problem korupcije velika kočnica za razvoj te treba tražiti načine da se suzbije, no prijedlog mu se ne sviđa jer Zagreb već ima tzv. Antikorupcijsko povjerenstvo. Smatra kako je namjera dobra, ali alat treba provesti kroz ono što već postoji, pa je najavio da će tijekom glasovanja biti suzdržani.

Gordan Bosanac (Zagreb je naš!) pojasnio je kako se radi se o uspostavi digitalne platforme koja bi trebala omogućiti što lakšu komunikaciju prijavitelja i gradskih tijela.

Trpimir Goluža iz Kluba zastupnika Mosta zamjerio je gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću što odbija prijedloge koji idu prema povećanoj transparentnost sustava i ljudi te ga optužio za diktaturu i da svojim političkim drugarima dodjeljuje gradski novac, a najavio je i kako će Klub Mosta podržati ovaj prijedlog SDP-a.

Gradonačelnik je replicirao kako s Golužom više ne želi polemizirati te ga optužio da iznosi laži u kontekstu korupcije.

 - Spomenuli ste laž da je zastupnik Ančić dobio 200.000 kuna za izradu građanskog odgoja. Pozivam vas da to kažete izvan ove govornice pa da dobijete tužbu za klevetu i to dokažete na sudu, rekao je Tomašević, dodavši kako Grad ima četiri institucije koje se bave korupcijom te da će podržati ovaj zaključak.

Također, zastupnici su jednoglasno izglasali osnivanje društva Zagrebački sunčani krovovi, društva s ograničenom odgovornošću u svrhu provedbe investicijskog dijela programa sunčanih elektrana na zgradama javne namjene, višestambenim zgradama i obiteljskim kućama te zgradama gospodarske namjene na području Zagreba, odnosno samog postavljanja sunčanih elektrana na krovove zgrada javne namjene u vlasništvu Grada s obzirom na predviđeni volumen investicija.

Društvo, kao provedbeno tijelo, neće imati zaposlenika, a direktor/član uprave Društva posao će obavljati na volonterskoj bazi uz punu podršku Gradskog ureda za gospodarstvo. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!