11:20 / 09.12.2021.

Autor: HRT

Zagrebački proračun u sjeni mjere roditelj odgojitelj

Tomislav Tomašević

Tomislav Tomašević

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zagrebačka Gradska skupština trebala bi donijeti najveći proračun do sada, i to veći od 15 milijardi kuna. Jedna od točki prijepora vladajućih i oporbe jest izmjena odluke o mjeri roditelj odgojitelj koja je u dnevni red uvrštena po hitnom postupku. Uštede planirane na toj mjeri izazvale su političke prijepore, najavljeno je mnogo amandmana, ali i prosvjede roditelja, koji su se i danas okupili ispred Skupštine.


Ta tema dominira i Aktualnim satom. Sjednica ja kasnila dvadesetak minuta, a odmah ujutro zaiskrilo je na glasanju o dnevnome redu. HDZ i oporbeni zastupnici htjeli su da točka o izmjeni mjere roditelj odgojitelj bude prva, ali im je to odbijeno. Ona će biti 5. točka po redu, javila je Lucija Judnić za Dnevnik u podne HTV-a.

Dodala je kako je proračun malo veći od 15 mlrd. kuna, za 1,1 milijardu više nego proračun za 2021. Također, planirane su i uštede - smanjivanjem plaća gradskim djelatnicima i izdvajanja za čuvanje gradske imovine, ali njezinom prodajom. Zastupnike očekuje dug dan jer su odmah na početku krenuli sa stankama, a o proračunu bi se trebalo raspravljati poslijepodne.  

- U proračunu koji će biti prva točka dnevnoga reda za 2022. godinu, već se nalaze oduzeta sredstva za te demografske mjere koje još nisu niti na dnevnom redu, a kamoli da su izdata. Očito je gradonačelnik zajedno sa svojim suradnicima već unaprijed odredio što će biti s ovim nezadovoljnim ljudima koji se nalaze ispred Gradske skupštine, rekao je Mislav Herman, zastupnik iz redova HDZ-a.

- Te fore ne mogu proći. To što su odluke o roditeljima odgojiteljima i druge odluke nakon proračunske ništa ne znači čak i da točka ne prođe, a proračun je izglasan, u njemu ima dovoljno novca da se financira i po starom modelu pa se ide u rebalans proračuna ukoliko je to potrebno, poručio je pak gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Goluža: Izmjena odluke o roditelju-odgojitelju je protuzakonita

Nestranački gradski zastupnik iz Kluba Mosta Trpimir Goluža se, nakon uvrštavanja u dnevni red sjednice Gradske skupštine izmjene odluke o novčanoj pomoći za roditelje-odgojitelja. Ustvrdio je kako je riječ o prijedlogu odluke koja je u suprotnosti sa Statutom Grada Zagreba, Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi, Zakonom o općem upravnom postupku, Odlukom o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja-odgojitelja te Ustavom Republike Hrvatske.

- To je brutalno kršenje zakonskog okvira u Republici Hrvatskoj, ne samo u tome smislu da se žele retroaktivno primijeniti neki zakoni, već i u činjenici da tijelo koje nije nadležno za donošenje ovakvih odluka želi donijeti tu odluku, smatra Goluža. Upozorio je i na, kako kaže, "krunu pravne apsurdnosti", a to je da je, tvrdi on, odluka koju žele donijeti protivna sama sebi jer se u Odluci o izmjeni Odluke o novčanoj pomoći za roditelja odgojitelja kaže da 'o prestanku novčane pomoći po službenoj dužnosti odlučuje nadležno gradsko upravno tijelo'. A Skupština Grada Zagreba nije upravno tijelo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!