08:54 / 09.12.2021.

Autor: Studio 4/B.A./HRT

Bakić o proračunu Zagreba: Na gotovo 5 milijardi kuna ne možemo utjecati

Damir Bakić

Damir Bakić

Foto: Studio 4 / HRT

Na sjednici zagrebačke Gradske skupštine danas se raspravlja o proračunu za iduću godinu koji iznosi 15,12 milijardi kuna - odnosno, 1,1 milijardu više nego za 2021. godinu. Uštede su planirane na plaćama u Gradu, prodaji gradskih prostora, ali i na mjeri roditelj-odgojitelj, što je izazvalo političke prijepore i prosvjede roditelja, koji su se i danas okupili ispred Skupštine.

Gradski zastupnik Možemo! Damir Bakić rekao je jutros u HTV-ovoj emisiji Studio 4 da je svaki proračun, pa tako i ovaj, prije svega politička poruka. Glavne tri koje ovaj nosi su intenziviranje poslijepotresne obnove, financijska stabilizacija i očuvanje svih gradskih tokova, pogotovo socijalnih, obrazovnih i zdravstvenih, rekao je.


- To su glavna tri elementa na kojima smo inzistirali, koji su nam bili važni u konstrukciji ovoga proračuna, rekao je Bakić.


Rekao je kako je ovaj proračun zaista najveći do sada, te napomenuo da 4,9 milijardi kuna odlazi na korisnike - gradske ustanove.


- To je gotovo 5 milijardi kuna na koje u užem smislu i ne možemo utjecati. Gro tog novca su transferi iz državnog proračuna, a to je zapravo novac za plaće liječnika, učitelja i nastavnika i tako dalje, za materijalne troškove bolnica, rekao je Bakić.


- Kada izmaknemo iz tih 15,1 milijardu kuna taj novac koji otpada na proračunske korisnike, onaj proračun Grada Zagreba u užem smislu riječi iznosi 10,2 milijarde kuna, i to je također najviše do sada, dodao je.


Rekao je da se u tih 10,2 mlrd kuna kriju četiri nestandardna, jedinstvena troška ili stavke koje se pojavljuju ove godine i za koje se toplo nadaju da se više neće pojaviti: 280 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti za obnovu zgrada javne namjene, 160 milijuna za obnovu stambenih zgrada i obiteljskih kuća, oko 960 milijuna povrata uzetih zajmova i kredita, te 300 milijuna rezervacije za namirenje gubitka, odnosno manjka koji je nastao u proračunu 2019.


- Tek kada to odvojimo, onda možemo razgovarati o onom što je proračun grada u najužem smislu, što predstavlja novac za uobičajene gradske funkcije, rekao je Bakić.

"Mjera roditelj-odgojitelj neće biti ukinuta, već redefinirana"

Bakić je rekao i da čvrsto vjeruju u to da će Holding ove godine uspjeti stabilizirati svoje poslovanje, ali je naglasio da sam Holding ne egzistira u proračunu Grada Zagreba.


Bakić je naglasio i da mjera roditelj-odgojitelj neće biti ukinuta, već redefinirana. Smatra kako je šteta što se javna rasprava o toj mjeri u političkom prostoru svodi samo na jedan aspekt - demografski, a puno je kompleksnija.


- Ona ima višestruke učinke i kad govorimo o njoj, stvar treba kontekstualizirati, osobito kontekstualizirati u smislu obaveze Grada Zagreba da brine o ukupnom sektoru odgoja i obrazovanja, posebno predškolskog. U tom pogledu, ta mjera se tiče svih građana Grada Zagreba, svih obitelji i sve djece u Gradu Zagrebu, poručio je Bakić.


Bakić je rekao i da su intenzivirali obnovu te da u idućoj godini kane obnoviti sve zgrade javne nabave koje obnovu trebaju, ali i da nastavljaju s kapitalnim ulaganjima.


- To nam je posebno važno u sektoru obrazovanja i to nam je posebno važno u sektoru predškolskog odgoja i obrazovanja, da kompenziramo redefiniranje mjere roditelj-odgojitelj, rekao je Bakić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!