19:48 / 04.08.2020.

Autor: Tema dana/B.A./HRT

Granić: Dolazak Miloševića je potez snažne države

-

-

Foto: - / -

U tom duhu očekujem i govore i cijelu ceremoniju proslave, poručio je Granić.
Na današnji dan počela je završna oslobodilačka vojno-redarstvena akcija "Oluja" u kojoj su nakon četiri godine okupacije pobunjenih Srba oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, na Banovini i Kordunu. Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja. No prije vojne Oluje trebalo je odraditi i onu diplomatsku, za koju je velikim djelom zaslužan Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova i posebni savjetnik premijera za vanjsku politiku.

Vijenci i svijeće za pale branitelje
Milanović: Zajednički zločinački pothvat jedna od glupljih i luđih izmišljotina
Sjećanja na Oluju: "Prolijevali smo krv, znoj i suze. Isplatilo se"

Granić je u večerašnjoj HRT-ovoj emisiji Tema dana rekao da je Oluja veličanstvena, povijesna oslobodilačka operacija.

- Legalna i legitimna na temelju rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a 871 i Glavne skupštine UN-a 49/43 iz prosinca 1994. godine, rekao je Granić, dodavši da je Oluja spriječila pad Bihaća, kao i da bez nje ne bi bilo mirne reintegracije.

- Imali smo sve elemente za vojnu operaciju. SAD kao glavnog strateškog partnera smo negdje sredinom lipnja 1995. obavijestili da, ako ne bude ozbiljnih pregovora, političkih, o mirnoj reintegraciji, da ćemo mi provesti vojno-redarstvenu operaciju, oslobađanje okupiranih područja. I onda se dogodila Srebrenica, rekao je Granić.

Po prvi put na obilježavanju Oluje sudjelovat će pripadnik srpske manjine. Dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića Granić je ocijenio odličnim suverenim potezom Vlade, potezom snažne države okrenutim prema budućnosti.

- U tom duhu očekujem i govore i cijelu ceremoniju proslave, poručio je Granić.

Ratni zapovjednik 4. gardijske brigade, danas posebni savjetnik premijera za obranu Damir Krstičević u istoj se emisiji prisjetio dana Oluje i rekao da su tada bili puni motiva i entuzijazma - "nakon četiri godine rata tu je konačno sloboda".

- Sve četiri godine rata su bile pripreme za Oluju. Ja smatram da je ključna strateška odluka koju je donio predsjednik Tuđman u 11. mjesecu 1994. da Hrvatska vojska izađe na Dinaru, rekao je Krstičević, dodavši da su nakon toga vrhunski izvedene četiri operacije.

- Oluja je simbol pobjede, ona je simbol junaštva, to je najvažniji događaj u Hrvatskoj, poručio je Krstičević, zahvalivši se svim braniteljima i njihovim obiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!