10:28 / 09.05.2022.

Autor: Studio 4/IMS/M.Š./HRT

Granić: Ukrajina među prvima podržala hrvatsku neovisnost, to se nikada ne smije zaboraviti

Mate Granić u Studiju 4

Mate Granić u Studiju 4

Foto: HTV / HRT

U emisiji Studio 4 gostovao je posebni Vladin savjetnik za vanjsku politiku Mate Granić.

Na početku je komentirao iznenadni posjet Andreja Plenkovića Kijevu.

- Ovo je snažni državnički akt, snažni državnički posjet, izražavanje podrške, prijateljstva i solidarnosti s Ukrajinom, s ukrajinskim narodom te njihovim vodstvom koje se odlučno brani od brutalne ruske agresije koja ničim nije izazvan. Posjet je naravno planiran i na jedan simboličan dan, Dan Europe, Dan pobjede nad fašizmom i nacizmom, istaknuo je.

Dodaje da Hrvatska surađuje sa svim članicama NATO-a i unutar EU-a.

Ističe da su s ruskom agresijom ugroženi temelji međunarodnog poretka.

- Najveća je odgovornost na predsjedniku Putinu. Prije godinu i pol dana rekao je da je najveća tragedija raspad Sovjetskog saveza. Da je imao mogućnosti da se dogovori s Njemačkom, Francuskom, to bi podržao SAD da se na temelju Minsk 2 sporazuma, da Donbas dobije snažnu autonomiju. Imao je mogućnost da se razgovara o odgodi članstva Ukrajine u NATO-u, dodaje Granić ističući da je imao krivu procjenu da će ukrajinsko vodstvo pasti u roku nekoliko dana.

- Nije postigao cilj.

Hrvatska se na vrijeme opredijelila, među prvim je državama koja ih je podržala.

- Kada se Hrvatska 1991. izjasnila za samostalnost, imala je podršku Svete stolice, Aloisa Mocka i nekoliko još prijatelja. Među njima je bila i Ukrajina. Nikada se to ne smije zaboraviti, prisjeća se Granić. 

Osvrnuo se i na mogućnost izmjene izbornog zakona u BiH.

- Nisam izgubio vjeru. Treba učiniti sve, prvo je potrebno imati snažan nacionalni konsenzus, dodajući da se samo pregovorima mogu postizati ciljevi. Provođenje jedne državne politike prema BiH, to je najbolje rješenje. 

Govoreći o zarobljenom hrvatskom državljaninu koji se kao dobrovoljac borio za Ukrajince, rekao je da je premijer jasno rekao da ne preporučuje odlazak u dobrovoljačke postrojbe, ali da sada treba učiniti sve što je moguće na više strana da se on nekako izvuče jer se ipak radi o hrvatskom državljaninu. 

Rekao je Granić također, osvrčući se na govor Vladimira Putina na Dan pobjede.

- Neovisno o tome što će reći, ostaje nepobitna činjenica da je Rusija izvršila brutalnu agresiju na drugu suverenu državu.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!