Grbin: Niti jedan zakon nisam prekršio

16.02.2022.

10:55

Autor: HRT/IMS/J.L.

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin oglasio se u vezi s medijskim napisima kako, kao i njegov kolega Arsen Bauk, koriste povlastice dužnosnika, uključujući naknadu za odvojen život, iako više od 10 godina rade i žive s obiteljima u Zagrebu. Grbin je nedavno zatražio ukidanje te naknade nakon odluke da će dijete upisati u zagrebački vrtić. Ističe da je zapravo riječ o naknadi koju koriste dužnosnici koji nisu iz Zagreba, te da nije pitanje je li prekršio zakon nego jesu li ta prava etična i moralna.

Tatjana Munižaba rekla je da u Dnevniku da Peđa Grbin kaže da mu dijete ne ide u vrtić jer ni ne može, ima osam mjeseci.

Na pitanje živi li u Puli ili Zagrebu, kaže da je Pula njegov grad, a u Zagrebu obnaša političku dužnost.

Na svako drugo pitanje o njegovu korištenju povlastica, odgovara isto - "stavlja mi se na teret da koristim nešto što je moje pravo koje proizlazi iz zakona".

Slično su govorili  i HDZ-ov Mario Banožić i Zvonimir Frka-Petešić, pa se postavlja pitanje po čemu je drugačiji od njih. Na to Grbin odgovara:

- Ključna razlika je što ću ja doći ovdje i odgovoriti na svako pitanje koje mi postavite. Možda neću uvijek zadovoljiti s odgovorom, ali ću odgovoriti, i za svoje posljedice ću odgovarati, i izaći ću uzdignuta čela pred sve, jer sam potpuno svjestan da niti jedan zakon nisam prekršio. A onda možemo razgovarati o tome jesu li prava koja je ova država uredila za dužnosnike moralna, etička, ispravna i treba li ih korigirati, rekao je. 

Podsjetio je da su SDP-ove vlade, i ona Ivice Račana i ona Zorana Milanovića, ukinule brojna prava koja su pripadala državnim dužnosnicima.

- SDP je ta prava smanjivao i ograničavao a danas ja, kao zastupnik, ona koja su ostala koristim i to mi se stavlja na teret. Ako je to problem, hajdemo otvoriti raspravu o tim pravima i urediti ih na način koji više neće otvarati nikakve dvojbe, nikakve smetnje, nikakva pitanja. Ja živim u Puli i u Zagrebu. Nije lako i sigurno je da bih volio živjeti na jednom mjestu, ali ja vezu sa svojim gradom ne želim prekinuti, poručio je.

Kolege se obrušile na Grbina zbog korištenja povlastica

Saborske kolege obrušile su se u srijedu na predsjednika SDP-a Peđu Grbina, nakon što se otkrilo da je sa stranačkim kolegom Arsenom Baukom rekorder u korištenju dužnosničkih povlastica.

- Načelno, političari su u Hrvatskoj otuđeni od stvarnog života, radi se o paralelnim svjetovima, rekao je Stephen Nikola Bartulica.

Žalosno je da pojedinci manipuliraju sa ovim naknadama, kaže Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) i ističe kako je posebice ostao zatečen kad se otkrilo da se radi o predsjedniku parlamentarne stranke koji bi sutra htio biti premijer, a očigledno nije u stanju upravljati ni svojom strankom, te tumači pravo kako njemu odgovara.

Ne možete istovremeno živjeti u Zagrebu i Puli i obitelj vam biti i tamo i ovamo, kazao je Pavliček i poručio kako je prvi spreman odreći se naknade za odvojeni život ako će svi zastupnici, odnosno političari, snositi zajedno teret aktualne krize.

Lijepih riječi za Grbina i Bauka nije imala ni dojučerašnja stranačka kolegica Romana Nikolić (Socijaldemokrati).

Neshvatljivo je, duboko nemoralno i nije socijaldemokratski od stranke u kojoj se busaju da su veliki socijaldemokrati da im političari koji žive s obiteljima u Zagrebu dobivaju naknadu za odvojeni život, rekla je Nikolić dodavši - naravno da građani nemaju povjerenje u nas političare kad se tako ponašamo.

Zastupnicima izvana Zagreba nadoknaditi troškove za stanovanje i putovanje

- Ako si se premjestio onda si se premjestio i onda nema naknade ni za odvojeni život niti za stan, niti za ovo ili ono, poručila je Sandra Benčić (Možemo).

Po njezinu mišljenju, saborski zastupnici koji žive izvan Zagreba i dolaze u Sabor na tri do četiri dana tjedno kada su sjednice trebali bi dobivati 2000 do 2500 kuna za najam stana.

I Anka Mrak Taritaš (GLAS) smatra da zastupnicima koji dolaze izvan Zagreba država treba plaćati stan i troškove puta, dok naknadu za odvojeni život smatra suvišnom.

Naknada od 1000 kuna za odvojeni život nije trebala biti, to zapravo daje ružnu sliku, ocijenila je zastupnica.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!