Grmoja: Sabljak u DORH pozvan četiri godine nakon kaznene prijave

16.02.2022.

12:25

Autor: Dnevnik HTV/HRT/Hina/D.S.

 Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Diplomat Damir Sabljak prije četiri godine podnio je kaznenu prijavu zbog protupravnih radnji i isplate državnog novca u veleposlanstvima u SAD-u i Australiji, a danas je prvi put stigao na saslušanje u DORH. Uoči saslušanja novinarima se obratio predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja.

Predsjednik Antikorupcijskog vijeća Nikola Grmoja poručio je da Damira Sabljaka Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) proganja kao zvijer.


Dodao je da je poziv na razgovor uslijedio nakon što je sa Županijskog suda došao zahtjev za skidanje imuniteta ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu


Iznoseći tijek slučaja koji seže još u 2018. godinu, Grmoja je podsjetio da je diplomat Sabljak, zaposlenik MVEP-a, tada razotkrio nezakonitosti oko zapošljavanja u veleposlanstvima RH u Australiji i SAD-u. 


Sabljak je podigao i kaznenu prijavu protiv inspektora Božića, inspektora u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, jer ništa nije poduzeo oko nepravilnosti i nezakonitosti koje su se događale u veleposlanstvima, rekao je Grmoja. 


- Sabljak je udaljen iz službe, više instance su ga vraćate na posao, ali kad god bi se to dogodilo ponovo bi bio udaljen iz službe samo zato što je razotkrio korupciju, kazao je Grmoja.


Pred novinarima se pojavio se i sam Sabljak, no nije davao izjave za medije jer bi za svaki istup u medijima trebao zatražiti suglasnost ministarstva.


Umjesto Sabljaka, medijima se obratio njegov prijatelj Matija Gavrilović, koji je poručio da nema razlike radi li se o četiri godine ili četiri dana, koliko je trebalo da ga se pozove u DORH i uzme njegov iskaz u tom slučaju. 


- Bitno je da istina izađe na vidjelo, poručio je Gavrilović.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!