Grbin: Javnost zaslužuje znati više o ostavci ravnateljice USKOK-a

18.04.2023.

20:08

Autor: I.Z./HRT/Hina

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: HTV / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u Puli komentirajući ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić rekao da hrvatska javnost zaslužuje znati malo više od jedne rečenice, odnosno što ju je navelo na tu odluku i nadati da to nisu pritisci kojima je bila izložena.

Ravnateljica Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Vanja Marušić uputila je zahtjev za prestankom rada u USKOK-u iz osobnih razloga, priopćeno je poslijepodne iz Državnog odvjetništva.

- Ovo što je rečeno, definitivno nije dovoljno. Mislim da hrvatska javnost zaslužuje znati malo više od jedne rečenice koja se tiče osobnih razloga. Zaslužujemo znati što je do toga dovelo, u nadi da to nisu pritisci kojima je ona bila izložena poput slučaja Žalac kada je njezina šefica pokušala svu krivnju za taj predmet svaliti na nju, ocijenio je Grbin večeras u Puli na predstavljanju SDP-ove politike stanovanja "Plan za stan".

Odgovarajući na novinarsko pitanje očekuje li se, nakon zahtjeva sudaca i medicinskih sestara za većim plaćama "poplava" takvih zahtjeva, Grbin je rekao je kako je normalno da slijede takvi zahtjevi "kad se stvarima ne baviš sustavno, rješavaš ih parcijalno i stihijski, kada bacaš novac samo da zakrpaš rupice koje su se negdje pojavile". 

Povećenje plaća - radi se stihijski


- Nema sustava, radi se stihijski i ovo je posljedica toga. Danas rješavamo liječnike, sutra je netko drugi. Onog trenutka kada si shvatio da liječnicima treba dati veću plaću, pa valjda ti mozak toliko radi da zaključiš kako su u zdravstvenom sustav liječnici najplaćeniji, ali da tamo postoje i medicinske sestre, medicinski tehničari i nezdravstveno osoblje od kojih netko radi i za minimalac i zaslužuje biti adekvatno plaćen , rekao Grbin.

- Umjesto pristupa kojeg sada ima Plenković logično bi bilo da Hrvatska nastupa drugačije i da Vlada sama prepozna da građani s plaćama koje imaju ne mogu normalno živjeti. Mi imamo inflaciju koja je na razini prošle godine bila 12 posto, ovaj mjesec iznosi 10 posto, međutim prošle godine u isto vrijeme je bila sedam posto. Dakle, u dvije godine to ide gotovo prema 20 posto. Jesu li su plaće rasle toliko - odgovor je ne,  rekao je predsjednik SDP-a.

- Upravo zato smatra da je Vlada koja je u "samo u tri mjeseca ostvarila pola milijarde eura više nego je planirala" trebala shvatiti da je borba protiv inflacije u ovom trenutku u Hrvatskoj moguća jedino i isključivo borbom za standard građana, a to je moguće povećanjem plaća i mirovina. Umjesto toga, ono što je HDZ-ova Vlada priuštila proračunu zadržava za sebe i za političku korist pojedinaca, a s vremena na vrijeme pusti nešto ovdje ili ondje, ocijenio je.

Kao jedan od hrvatskih problema istaknuo je nedostatak sveobuhvatne stambene politike.

- Došli do toga da je prosječna cijena novoizgrađenog stana u Hrvatskoj u 2022. rasla za 20 posto, više od inflacije. S prosječnom plaćom od 1.100 eura ljudi ne mogu platiti te cijene i zato država mora preuzeti odgovornost za rješavanje stambenih problema, da proaktivno upravlja procesima umjesto da kao dosad pasivno promatra divlja tržišna i špekulantska kretanja na tržištu nekretnina, zaključio je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!