Ravnateljica USKOK-a dala ostavku zbog nesreće koju je skrivio njezin vozač

18.04.2023.

Zadnja izmjena 19:13

Autor: HRT/T.D.

Vanja Marušić

Vanja Marušić

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Ravnateljica USKOK-a Vanja Marušić podnijela je ostavku! Kako je poslijepodne naveo DORH - glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek zaprimila je pisani zahtjev ravnateljice USKOK-a za prestanak rada "iz osobnih razloga".

HRT doznaje - riječ je o prometnoj nesreći vozača Vanje Marušić koju je imao sa službenim automobilom. Nastala je materijalna šteta koju je namirio - USKOK, što nije bilo prijavljeno DORH-u! Zbog svega ostavku je od Marušić zatražila upravo glavna državna odvjetnica.

Ministarstvo pravosuđa i uprave dat će suglasnost za ostavku Vanje Marušić, koja će tada otići s čela USKOK-a, a kako HRT doznaje - ostat će zaposlena u DORH-u.

- To je zbog prometne nesreće koju je USKOK pokušao zataškati od DORH-a. Radi se o prometnoj nesreći vozača Vanje Marušić sa službenim automobilom, nakon toga je USKOK tu štetu pokrio. U DORH-u, uključujući Zlatu Hrvoj Šipek, nitko nije znao za to da se prometna nesreća dogodila. Potvrdili su nam visoki izvori da je u DORH nakon prometne nesreće stigla anonimna prijava, koju je DORH pregledao te nakon toga razgovorom utvrdio da se prometna nesreća dogodila, i tada DORH prvi put dobiva informacije o nesreći, otkrila je HTV-ova reporterka Lucija Judnić javljajući se uživo u Dnevnik.

Sada će se ostavka naći na stolu ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenice.

- Znamo da Ministarstvo ne može razriješiti ravnateljicu USKOK-a, već da treba dati svoju suglasnost. Kako je HRT doznao, Ministarstvo će to i učiniti. Vanja Marušić dobit će suglasnost za svoju ostavku i otići će s čela USKOK-a. Nakon što ode s čela USKOK-a, ostat će zaposlena u DORH-u, rekla je Judnić u javljanju za Dnevnik.

U skladu s odredbom članka 10. stavka 4. Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske Zlata Hrvoj-Šipek proslijedila je navedeni zahtjev ministru pravosuđa i uprave s obzirom na to da ministar pravosuđa i uprave treba dati suglasnost za prestanak rada ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske, ako ministar pravosuđa i uprave da svoju suglasnost i kada ona bude zaprimljena u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, donijet će odluku u povodu navedenog zahtjeva.

Ističu da će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske o svim ostalim informacijama pravodobno obavijestiti javnost.

Nisam razgovarao s ravnateljicom USKOK-a o razlozima odlaska ili o odlasku uopće

Ivan Malenica

- Ministar pravosuđa i uprave daje suglasnost za razrješenje, tako da očekujem to u narednim danima da pogledam dokumentaciju, da vidim o čemu se radi. Nisam razgovarao o tome niti sam komunicirao s ravnateljicom USKOK-a o razlozima odlaska ili o odlasku uopće. Imali smo prije neki dan koordinacijski sastanak o radu Državnog odvjetništva i USKOK-a i investicijama, ali o ovome nisam razgovarao, ima li to veze sa slučajem "softver" i Gabrijelom Žalac. Ne bih to vezao za konkretnu situaciju, ali zapravo je na glavnoj državnoj odvjetnici, kao što sam rekao, da pojasni o čemu se ovdje radi. Spominje se slučaj s razbijanjem službenog auta koji je koristio vozač u privatne svrhe. Ne bih to komentirao, ali mislim da će u narednim danima biti sve jasnije, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.


Grbin: Javnost zaslužuje znati više o ostavci ravnateljice USKOK-a


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u utorak je u Puli komentirajući ostavku ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić rekao da hrvatska javnost zaslužuje znati malo više od jedne rečenice, odnosno što ju je navelo na tu odluku i nadati se da to nisu pritisci kojima je bila izložena.

- Ovo što je rečeno, definitivno nije dovoljno. Mislim da hrvatska javnost zaslužuje znati malo više od jedne rečenice koja se tiče osobnih razloga. Zaslužujemo znati što je do toga dovelo, u nadi da to nisu pritisci kojima je ona bila izložena poput slučaja Žalac kada je njezina šefica pokušala svu krivnju za taj predmet svaliti na nju, ocijenio je Grbin večeras u Puli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!