12:59 / 23.02.2021.

Autor: HRT

Zbog riječkog kafića Plenković i Grbin ušli u otvoren verbalni obračun

Peđa Grbin i Andrej Plenković

Peđa Grbin i Andrej Plenković

Foto: Marko Lukunic/Hrvoje Jelavic / PIXSELL

Uoči saborske rasprave o trima zakonima iz područja poljoprivrede, SDP je na konferenciji za novinare ustvrdio kako jedino resornoj ministrici Vučković nije jasno koliko je u toj strateškoj grani loše stanje. No od rješenja koja za posrnulu poljoprivredu nudi najjača oporbena stranka, novinare je više zanimalo stajalište Peđe Grbina o poruci riječkog ugostitelja kako su HDZ-ovci u njegovu lokalu nepoželjni.


- Za mene je diskriminacija neprihvatljiva. Mislim da je reakciju na loše postupanje Vlade mogao izraziti na drugi način. Daleko više od toga šokira me rekacija predsjednika Vlade RH. Usporediti sebe, HDZ koji je na vlasti u RH i koji je tu vlast prečesto zloupotrebljavao, pa i na način da diskriminira druge, s patnjom Židova u II. svjetskom ratu je ispod svake razine, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin na konferenciji za novinare.

Premijer Plenković brzo je odgovorio na Grbinovu izjavu.

- Takve naknadne izjave gdje se nešto nastoji ušićariti na ničemu su jadne. Izjava gospodina Grbina je jadna, patetična, kriva, neispravna, pogrešna, politički promašena, komentirao je Plenković jutros u Šibeniku. Ocijenio je da Grbin "vjerojatno ne prati igru" te se "u cijeli slučaj uključio kasno i krivo".

- Ako netko kaže da nisu dobrodošli članovi, simpatizeri i birači HDZ-a - to se zove diskriminacija, poručio je Plenković referiravši se na objavu vlasnika kafića. Naglasio je kako je na tu objavu reagirao nakon što to nitko u javnosti nije učinio u proteklih deset dana.

- A skakali bi do neba da je predznak u toj objavi bio obrnut, odnosno da je, primjerice, vlasnik kafića HDZ-ovac i da je rekao da u kafić neće primiti članove, simpatizere i birače SDP-a, Srbe, Židove Rome, članove Armade, dodao je. Plenković je kaže da je reagirao i zbog dijela objave vlasnika kafića u kojoj za njega piše da, kao predsjednik HDZ-a, za svakog tko misli drukčije kaže da je srbočetnik.

- I to govori meni, nakon što smo učinili enormne napore protiv niza drugih političkih aktera u Saboru koji bi eliminirali manjine iz najvišeg predstavničkog tijela, koji su protiv koalicije s manjinama u Hrvatskoj, koji su protiv pomirbe, protiv suživota, uključivanja, zaštite manjinski prava. E onda ja moram ustati i reći - ne. Ne - radi europskih, hrvatskih vrijednosti, dobrobiti hrvatskog društva i uključivosti, naglasio je.

I u Zadru premijer odgovarao na prozivke za diskriminaciju

- Ja najprije očekujem od brojnih dušebrižnika, moralizatora i ostalih koji sigurno ne toleriraju dvostruke kriterije da reagiraju na takve pojave, pojave diskriminacije i pojave govora mržnje. Mislim da bi to bilo blagotvorno za društvo jer ta vrsta šutnje traje sada jedno desetak dana, a ja sam siguran da će svi dušebrižnici na to reagirati, poručio je Plenković nakon obilaska luke Gaženica u Zadru. Komentirao je tako potez internetskog portala Index.hr, čije je čitatelje danas pri ulasku na portal dočekao pop-up u kojem od čitatelja traže potvrdu da je čovjek ili je član HDZ-a.

Ponovno se osvrnuo se i na izjavu Peđe Grbina koji je kazao da vidi diskriminaciju u Hrvatskoj i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića kao nositelja te diskriminacije. Plenković je ustvrdio da nije shvatio elaboraciju kojom je Grbin zaključio da je on nositelj diskriminacije u Hrvatskoj. Upitao ga je li mislio "na gospođu Holy koja govori o dotepencima u Zagrebu", ili možda na SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba Joška Klisovića koji je izjavio da on nije iz Hercegovine, nego iz Hercegovačke.

- Najvažnije je da on malo provede jednu vježbu introspekcije, malo pogleda oko sebe, pogleda svoje oktroirane kandidate nakon raspuštanja organizacije u Zagrebu i vidi što govore i kakve poruke nejednakosti i diskriminacije šalju i građanima Zagreba. Očito je ta politika diskriminacije postala neki novi trend pa vidim da i on tome daje doprinos, rekao je Plenković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!