11:51 / 01.07.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Grbin: Neprimjeren Orbanov oglas

Peđa Grbin

Peđa Grbin

Foto: Vijesti / HRT

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je kako je oglas mađarskog premijera Viktora Orbána u hrvatskim medijima o mađarskoj viziji Europske unije neprimjeren, pa očekuje da na to reagira Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

- Nije normalno da mađarizacija koja se događa HDZ-u prerasta u to da Viktor Orban, koji je medije u Mađarskoj stisnuo u čelični zagrljaj, to pokušava s mađarskim državnim novcem činiti i u Hrvatskoj. To što je napravio nije primjereno, nije korektno i očekujem da institucije koje su za to zadužene reagiraju, prije svega Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, rekao je Peđa Grbin na konferenciji za novinare posvećenoj radu SDP-ovih zastupnika u Europskom parlamentu.


Mađarska Vlada objavila je u Večernjem listu oglas Viktora Orbána pod nazivom "O budućnosti Europske unije" u kojoj se iznosi njegova vizija EU-a te, među ostalim, predlaže primanje Srbije u EU. Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je da ne dijeli stavove iz oglasa.


Grbin je rekao i da je zaprepašten inicijativom Mostovog saborskog zastupnika Nikole Grmoje, koji je najavio izradu prijedloga zakona sa strožim kaznama za pedofile i zabranom "LGBT propagande".


- Grmoja povezuje pedofiliju s LGBT osobama. To graniči s govorom mržnje, te dvije stvari nemaju ništa jedna s drugom, to je sramotno i očekujem od Grmoje da se za to ispriča, poručio je.


Grbin je izvijestio da je Predsjedništvo SDP-a jučer definiralo kriterije za reviziju članstva u Zagrebu i Slavonskom Brodu. 


- Definirali smo kriterije kojima će se povjerenici voditi kad budu odlučivali o tome kome će se nastaviti članstvo na području zagrebačke gradske organizacije i u Slavonskom Brodu. Na Predsjedništvu oko toga nije bilo ništa sporno, kazao je Grbin.


Dodao je da su kriteriji jasni, a to je dostupnost podataka o članu,  jesu li stvarni ili fiktivni članovi, izvršavanje obveze plaćanja članarine, odnos prema izborima i izbornom procesu te poštivanje Statuta stranke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!