Grbin i Troskot o porukama s inicijalima A. P., odgovorio im Reiner

28.01.2023.

Zadnja izmjena 19:29

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u subotu je poručio da od Plenkovića i HDZ-a očekuje da daju jasne odgovore javnosti što se događalo u aferi Softver, a smatra i da bi DORH i policija trebali pozvati premijera na obavijesni razgovor jer je, kaže, jasno koja je njegova uloga u toj priči. Na prozivanja oporbe odgovorio je novi predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Željko Reiner. Poručio je da oporba u svojoj nemoći i jadu svaki dan izmisli neku temu.

Predsjednik stranke Peđa Grbin osvrnuo se na posljednja otkrića iz afere SMS u kojoj su se u glavnim ulogama našle bivše utjecajne HDZ-ovke Gabrijela Žalac i Josipa Rimac koje u svojim dopisivanjima spominju osobu s inicijalima A. P.

- Ja se oko toga šaliti neću. Potpuno je jasno tko je A. P. i koja je njegova uloga u ovoj priči i mislim da bi bilo izuzetno odgovorno od njega da izađe pred hrvatsku javnost i odgovori na pitanja koja mu želite postaviti. HDZ i A. P. moraju odgovoriti kako su Hrvatsku ponovno doveli u situaciju da se hrpe novca nose u torbama, izvlače iz državnih poslova i da se opet razmahuje korupcija, rekao je Grbin.

Korupcija nije stvar samo jedne političke stranke ona je problem države i problem koji košta sve građane ove zemlje, poručio je Grbin.

- Plenković i HDZ moraju itekako objasniti što se događalo jer ovdje nije stvar samo jedne osobe nego je bilo uključeno i jako puno ministara i državnih tajnika i direktora, apsolutno sve sfere upravljanja državom. Teško mi je zamisliti da je sve stalo samo na Žalac, Rimac, u nekim drugim slučajevima Kuščeviću i ostalima. Građani ove zemlje to nisu zaslužili, Hrvatska zaslužuje bolje od ovog. Očekujemo od Plenkovića i HDZ-a da daju jasne odgovore što se ovdje događalo, poručio je u vezi s aferom Softver i prepiske Gabrijele Žalac i Josipe Rimac u kojoj se spominje A. P., dodao je.

Zvonimir Troskot najavio je da Most pokreće oporbenu inicijativu prikupljanja potpisa za dovođenje glavne državne odvjetnice u Sabor, vezano uz aferu SMS. U posljednjim otkrićima iz te afere, u kojoj su se u glavnim ulogama našle Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u svojim dopisivanjima spominju osobu s inicijalima A. P.  

- Ono što ćemo definitivno napraviti jest da ćemo pozvati državnu odvjetnicu u Sabor. Nevjerojatno je da se kroz medije provlači da bi Andrej Plenković kao premijer trebao doći na ispitivanje vezano uz aferu Softver i da je on nedodirljiv. Za nas u Hrvatskoj nedodirljivih nema i mi bismo željeli pozvati državnu odvjetnicu da nam se izjasni po tom pitanju. Zašto europski tužitelji nalaze takve nalaze, prikazuju to javnosti, a državno odvjetništvo, koje bi to trebalo raditi, štiti vladajuće, rekao je Troskot.

Reiner: AP može biti bilo tko, to je posve nevažno

Saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner izjavio je u subotu da inicijali A. P., koji su pojavljuju u privatnoj komunikaciji osumnjičenih Josipe Rimac i Gabrijele Žalac, mogu biti bilo tko i dodao da je to posve nevažno.

- To može biti bilo tko. Ima desetke tisuća ljudi u Hrvatskoj. To je irelevantno, jer da je to tako kako govorite, zar ne bi do sada Uskok postavio pitanje o tome?, odgovorio je novinarima na pitanje krije li se iza inicijala premijer Andrej Plenković.

- Radi se o smiješnoj, a možda i tragikomičnoj stvari. Oporba u svojoj nemoći i jadu i žalosti što su zajedno toliko slabiji od HDZ-a svakog dana izmisle neku temu... sutra očekujem pojavu bijelog medvjeda na Medvednici kojeg je organizirao HDZ, a možda na njemu jaši Andrej Plenković ili A. P., rekao je Reiner.

Smatra da oporba izmišlja teme kako bi skrenula pozornost s činjenice da su odbili pomoć Ukrajini i s onoga što zastupaju pod mentorstvom Zorana Milanovića čime su, kazao je, narušili percepciju Hrvatske u civiliziranom svijetu i žele odvesti Hrvatsku u međunarodnu izolaciju.

- Svakog dana izmisle neku temu, a ni vi nemate o čemu izvještavati, kazao je Reiner novinarima.

Na pitanje novinara treba li glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek doći u Sabor i zajedno s premijerom razgovarati o tome, predsjednik Kluba HDZ-a Reiner odgovorio je da živimo u normalnoj državi u kojoj je sudstvo odvojeno od zakonodavne i izvršne vlasti, i ako DORH provodi izvide, a izvidi su tajni, te ne vidi zašto bi dolazila u Sabor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!