Grbin predstavio model stanogradnje uz pomoć državnih ulaganja

07.03.2023.

21:30

Autor: T.V./HRT/Hina

Na brodu Marina u Rijeci predstavljena je SDP-ova politika "Plan za stan"

Na brodu Marina u Rijeci predstavljena je SDP-ova politika "Plan za stan"

Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin ocijenio je u Rijeci u utorak da se u Hrvatskoj treba ozbiljno razgovarati o sadašnjem turističkom modelu privatnog smještaja te da se od te djelatnosti pravednom poreznom politikom može ostvariti potreban novac i za stanogradnju.

Peđa Grbin je, odgovarajući na novinarski upit o nužnosti promjene porezne politike prema iznajmljivačima te s tim u vezi i o ocjeni ekonomista da djelatnost iznajmljivanja znatno utječe i na porast cijena stanova, istaknuo da se slaže s takvom ocjenom.

- Kod nas se smještajem u domaćinstvu smatra kad imate do 20 kreveta, ne računajući pomoćne. To je 40 kreveta i to nije smještaj u domaćinstvu, nego je to hotel. Smještaj u domaćinstvu je jedan do dva apartmana u kući u kojoj živite ili samo jedan dodatni stan, istaknuo je predsjednik SDP-a.

Novac koji dolazi od takvog poreza na iznajmljivanje pripada jedinicama lokalne samouprave, a apartmani uvelike opterećuju komunalnu infrastrukturu, od odvoza otpada, otpadnih voda do vodovoda, rekao je Grbin.

Grbin je s potpredsjednicom stranke Sabinom Glasovac i članom predsjedništva Matejem Mostarcem večeras u Rijeci predstavio SDP-ov model  stambene politike koju su nazvali "Plan za stan".

Istaknuo je da se u Beču stanovi iznajmljuju po 7,5 eura po četvornom metru stana, a u Zagrebu je to 10 eura. No u Beču se stotinu godina provodi sustavna politika stanogradnje i to uglavnom za dugoročni najam,

- Kod nas zakonodavni okvir ne prepoznaje izgradnju stanova za dugoročni najam pod povoljnim uvjetima te je potrebno mijenjati zakonodavni okvir, rekao je Grbin. No nužno je i državno ulaganje, jer su stanovi na tržištu poskupjeli u godinu dana prosječno 20 posto, a u Zagrebu i 31 posto, a to građani više ne mogu platiti, naglasio je. Samo s jedan posto državnog proračuna godišnje moglo bi se u pet do šest godina osigurati 15 tisuća novih stanova, dodaje.

Tako izgrađeni stanovi ponudili bi se u najam po povoljnim uvjetima, tako da najmoprimci ne bankrotiraju.

- To je sustavni pristup, usmjeren prema dostojanstvu građana, zaključio je Grbin.

Predsjednik riječkoga SDP-a i gradonačelnik Marko Filipović rekao je da se u Rijeci putem modela poticane stanogradnje izgradilo više od 670 stanova.

Naveo je da se razgovara s nekoliko banaka o mogućnosti financiranja gradnje stanova za dugoročni najam u Rijeci, ističući da je za takav model potrebna promjena zakonske regulative.

Predsjednik SDP-a Primorsko-goranske županije Ivica Lukanović rekao je da je ovaj kraj opterećen visokim cijenama stanova koja je rezultat velikog interesa stranaca ili povratnika koji mogu platiti veću cijenu. Zato se za građane koji žele svoj stan treba pobrinuti društvo, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!