19:36 / 21.09.2021.

Autor: M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Klub SDP-a nije izbacio četvorku, problemi ostaju

Grbin sazvao sjednicu SDP-ova saborskog Kluba zastupnika

Grbin sazvao sjednicu SDP-ova saborskog Kluba zastupnika

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Na sjednici Kluba zastupnika SDP-a glasalo se o isključivanju četvero izbačenih zastupnika, no odluka nije prošla, što pak ne znači da je SDP došao do epiloga aktualnog problema jer predsjednik Peđa Grbin i dalje ustrajava na tome da četvorka nije među članovima Kluba.

Sjednica Kluba koju je svojim potpisima zahtijevalo 18 zastupnika, nije donijela rješenje kakva će biti sudbina četvero isključenih SDP-ovaca i hoće li definitivno ostati u Klubu.

Najprije je iz redova Grbinovih pristaša predloženo da o tome glasa Glavni odbor, za koji se pretpostavlja da u njemu ima sigurnu većinu, međutim, prijedlog je odbijen. Njegovi unutarstranački protivnici tumače da je riječ o manevru kojim je Grbin htio izbjeći prebrojavanje u Klubu, za koji se nagađa da ga ne kontrolira.

Grbin je potom na glasanje stavio prijedlog tko je za to da se četvero bivših SDP-ovih zastupnika isključi iz Kluba, i taj je prijedlog dobio - nula glasova.

U struji koja se protivi Grbinu, to je protumačeno kao pobjeda i unutarstranačko pomirenje.

Zaključak Kluba SDP-a prihvaćen je jednoglasno - nema isključivanja članova SDP-a. Nastavljamo dalje raditi i graditi SDP, izjavio je nakon 45-minutnog sastanka saborski zastupnik SDP-a Matko Kuzmanić, u ime 18 potpisnika.

- U SDP-u je prevladao razum, dosta je zle krvi. Ova poruka znači puno za budućnost SDP-a, naglasio je optimistično. Sukladno Poslovniku stavio je prijedlog o isključenju četvero članova na glasanje i nitko nije glasao za to. Ne znam zašto bi se nekoga sankcioniralo zbog drugačijeg mišljenja, napomenuo je Kuzmanić.

- Grbin je bio i ostao moj predsjednik, bit će to i dalje, njegov legitimitet nisam nikad propitkivao. Kako sad funkcioniramo, nikad to neću raditi. Pobunio sam se samo na ukidanje ljudskih sloboda, poručio je.

Nijedan zastupnik nije glasao za to da se četvorici naših kolega uskrati članstvo. SDP i dalje ostaje najveća oporbena stranka, a Klub cjelovit. Svi, i predsjednik, su glasali da su protiv toga da se isključi članove iz Kluba SDP-a. Jednoglasno je to odlučeno. Najjači smo, zaključio je Kuzmanić.

Grbin: Bude li potrebno, donijet ćemo radikalne odluke

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izvijestio nakon sjednice Predsjedništva stranke da su formirali radno tijelo koje će pripremiti zaključke za Glavni odbor na kojem će tražiti potporu za svoje odluke, ali i najavio da će, bude li potrebno, donijeti i radikalne odluke.

- Očito je da postoji problem u suradnji središnjih tijela stranke i Kluba zastupnika SDP-a i očito je da taj problem mora riješiti najviše tijelo između dvije konvencije, a to je Glavni odbor. Predsjedništvo je odlučilo da od Glavnog odbora zatraži raspravu o odnosima koji ne funkcioniraju između Kluba zastupnika i središnjih tijela stranke i u sljedećih nekoliko dana pripremit ćemo zaključke za Glavni odbor, rekao je Grbin.

Glavni odbor bi, dodao je, za desetak dana trebao donijeti odluku koja će nas izvući iz ovog škripca u kojem smo se našli.

- Ovo stanje koje je već danima u SDP-u i zabavlja ili nervira hrvatsku javnost, ovisi kako na to gledate, mora prestati. Kada tijela ne mogu naći način za suradnju onda to mora ići na Glavni odbor, pojasnio je Grbin.

Ako je potrebno donijeti radikalne, teške odluke, to ćemo i napraviti, naglasio je.

Problem, kaže, nije mogao riješiti na sjednici Kluba koja je prethodila jer postoje različite ovlasti različitih tijela, a ova situacija je došla u domenu kada Glavni odbor mora odlučit.

SDP može biti samo jedan

Najavio je da će od Glavnog odbora zatražiti podršku za ono što je Predsjedništvo radilo do sada i podršku u stavu da "SDP može biti samo jedan".

- SDP mogu voditi jedino oni koji su dobili podršku članica i članova stranke. Mi se takmičimo za povjerenje građana i za politike koje želimo provoditi, a ako ne možemo urediti stanje u vlastitoj kući, odakle nam pravo da zatražimo povjerenje građana da uredimo stanje u Hrvatskoj, kazao je šef SDP-a.

- Uvjeren sam da mi u SDP-u imamo snage, volje i odlučnosti da stanje u vlastitoj kući sredimo. Znamo i možemo bolje i vrijeme je da to bolje počnemo ostvarivati, poručio je.

Napomenuo je da će se razgovarati o opciji isključenja četvero zastupnika i 14 kolega koji su im potpisima dali potporu, o čemu su neki iz vodstva već govorili.

- To nije ono što želim, odmah da bude jasno. Želim i iskoristit ću ove dane da još jednom i još jednom pa još jednom razgovaram s kolegicama i kolegama iz Kluba i vodstva stranke i Glavnog odbora da pokušamo naći kompromisno rješenje koje će omogućiti funkcioniranje i provođenje politika stranke, i što je još važnije, zastupanje interesa građana koji su nas birali, poručio je.

- Mi u ovom trenutku govorimo o raznim temama bitnim za hrvatske građane, ali ništa u ovom trenutku naprosto ne može doći do izražaja jer je sve zaklonjeno zavjesom sukoba. E, to mora prestati. Nadam se da će to prestati razgovorom i kompromisom, iako mi je sve teže u to vjerovati. Ali ako ne može, onda su sve opcije na stolu, istaknuo je.

Neki čuvaju pozicije i nisu se pretrgli u zastupanju interesa stranke

Na pitanje je li spreman na opciju da Klub SDP-a padne na, primjerice, 15 članova, Grbin je odgovorio da se nada da se to neće dogoditi i da će tu stati.

- Ne želim reći dalje od toga zato što, ako ideš s takvom tezom da si spreman na to, onda su ti pregovori malo otežani, pojasnio je.

Šef SDP-a je priznao da mu odgađanje rješavanja ovog problema ne donosi dobro, ali i da nema većinu u saborskom Klubu, što je pokazalo i današnje glasanje s rezultatom 13 'za' i 13 'suzdržano' oko prijedloga da se problem Kluba prebaci na Glavni odbor.

- Ovo glasanje pokazuje da je očito ni ja ni Predsjedništvo nemamo u Klubu većinu za svoje odluke i zato moramo ići na Glavni odbor. Pa zar bi išli na Glavni odbor da Klub zastupnika provodi odluke središnjih tijela stranke koja su na izborima dobila potporu svih članica i članova SDP-a? To je sukus problema, ustvrdio je Grbin.

Napomenuo je da imaju kolegice i kolege "koje čuvaju svoje pozicije i nisu se pretrgli u zastupanju interesa stranke" i od kojih su neki aktivniji na sjednicama Kluba nego u sabornici, a s druge strane, dodao je, imaju stranku koja želi raditi i provoditi svoje politike, ali je naprosto dovedena u pat-poziciju.

- Ne treba bježati od toga da se to otvoreno kaže jer tu poziciju želimo riješiti, a riješit ćemo je u skladu s našom procedurom, a ne diktatorskim metodama ili da presiječemo. Možda bi bilo lakše da smo danas presjekli pa kud' puklo da puklo, ali ne, probat ćemo razgovarati još jednom jer do sjednice Glavnog odbora ima još deset dana pa ako problem uspijemo riješiti razgovorom, bit ću najsretniji čovjek na svijetu. Ali ako ne, riješit ćemo odlukom, zaključio je Grbin.

HRT-ova novinarka Tatjana Munižaba u središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako su se SDP-ovci izgubili u proceduri.

- Ako se sluša Bernardićevu struju, oni će reći kako je Peđa Grbin danas uzmaknuo i kako mu niti jedna odluka nije prošla, pa tako i da je ona o isključenju četvero zastupnika koji su izbačeni iz stranke i Kluba jednoglasno pala. Grbin uzvraća kako na sjednici Kluba zastupnika nije donesena niti jedna odluka jer je i sam zahtjev za isključenje četvero zastupnika iz Kluba zastupnika protustatutaran jer je Predsjedništvo odlučilo da oni članovi tog kluba ni nisu, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!