09:22 / 21.09.2021.

Autor: Studio 4/IMS/HRT

Tomičić o situaciji u SDP-u: Grbin je predaleko otišao

Tihana Tomičić u Studiju 4

Tihana Tomičić u Studiju 4

Foto: Igor Soban/Studio 4 / PIXSELL/HRT

Hoćemo li danas dočekati rasplet krize u SDP-u? Nakon što su Rajko Ostojić, Nikša Vukas, Zvane Brumnić i Marina Opačak Bilić ostali bez stranačke iskaznice, pitanje je mogu li i dalje ostati u saborskom Klubu SDP-a? Oni smatraju da mogu, šef stranke Peđa Grbin misli drukčije. Za 17 sati najavljena je sjednica Kluba zastupnika SDP-a nakon koje bi stvari možda mogle postati jasnije. O aktualnoj situaciji u SDP-u u Studiju 4 govorila je novinarka Tihana Tomičić.

Na pitanje što se događa u SDP-u, rekla je kako smatra da se događa potencijalni raskol jer, ako se danas nakon sjednice Kluba u vrhu stranke odluči da se neposlušne oponente isključi, tada će se Klub zastupnika SDP-a u Saboru podijeliti.

- Predsjednik stranke Peđa Grbin pokušava učiniti sve da do toga ne dođe, no on je predaleko otišao da do toga ne bi došlo - nitko ga nije tjerao da krene u veliku akciju isključivanja članstva, isključivanja dijela zastupnika. To je isključivo njegova odluka, na tome radi neko vrijeme, rekla je. 

"Grbin je predaleko otišao"
 

Tomičić
smatra da je riječ o promišljenom procesu i da do toga nije došlo jer se netko zabunio.

- Grbin je predaleko otišao. Kada mu se dogodi raskol u Klubu, sigurno će imati problem s rejtingom, dodala je.

Nije dovoljno obrazložio, rekla je, zbog čega je četvorka zaslužila da ih se isključi, a vjerojatno nije očekivao da će se ovoliki broj kolega, njih 14, pridružiti tome da ih se pokuša zadržati u stranci.

- Sve to je posljedica loših odnosa u stranci, odnosno činjenice da im predsjednik stranke nije davao šansu da se u Saboru istaknu na neki drugi način i da postanu prepoznatljivi. Problem dva velika klana traje godinama. Mislim da je problem i početak situacije 2018. godina kada su suspendirani Grbin i njegovih troje kolega krenuli u rušenje Bernardića, objasnila je.

Da su tada uspjeli, rekla je Tomičić, tada bi se stvari u SDP-u puno prije raščistile, ovako je cijeli proces produljen za dodatne tri godine. 

Što nas čeka na današnjoj sjednici?


Osvrnula se na to što nas čeka na današnjoj sjednici. Naime, 18 članova traži da se glasa o tome hoće li se Ostojića i ostalu trojicu izbaciti iz Kluba te traže da ostanu dio Kluba. Grbin već nekoliko dana, dodala je, traži sve moguće načine da to glasanje odgodi, a kada je tih 18 članova saznalo da će se sjednica održati putem Zooma, tada su rekli da će doći u stranačke prostorije, na što se vrh stranke ponovno povukao i dopušteno je da sjednica bude hibridna, a problem je što Grbinu nedostaje nekoliko glasova. 

Slučaj Stjepan Kovač: Ovo je naprosto bizarno 

Komentirala je slučaj Stjepana Kovača kojeg se sumnjiči da je uoči lokalnih izbora u svibnju inscenirao prijetnje smrću kako bi doznao identitet osobe koja stoji iza internetske stranice stjepankotac. Za cijelu situaciju kaže da je vrlo bizarna.

- Ovo je naprosto bizarno - čovjek je pokušavao dobiti glasove birača na samilosti. Nevjerojatno, rekla je. 

"SDP se predugo bavi sam sobom" 

Poruka o dva ili više socijaldemokratskih klubova bila bi loša, rekla je objašnjavajući da birači više ne razumiju bit te priče.

- Birači žele stranku koja će zastupati njihove stavove. (...) U nekom trenutku, to je bila vrlo jasna stranka s vrlo jasnim i formuliranim politikama, dodala je.

Predugo se, napomenula je, bave sami sobom.

Bilo je trenutaka kada se partija dijelila, navela je primjer kada su isključivali Slavka Linića. Tada je postojao veliki autoritet Zorana Milanovića, protiv kojeg se, oni koji su tada izgubili, više nisu mogli boriti.

- U ovoj situaciji je problem s leadershipom u SDP-u - nema osobe koja ima dovoljan autoritet da sve to poveže, rekla je.

U središnjem Dnevniku HTV-a jučer je objavljen prvi jesenski HRejting, prema rezultatima samo četiri stranke prelaze prag. Tomičić je rekla da je, kada se zbroje glasovi ljevice, taj postotak relativno dobar, no glasovi su otišli i u Možemo!.

- Kada se raspišu izbori, onda će se biračko tijelo profilirati prema drugim opcijama, dodala je.

Komentirala je jučerašnji sastanak zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića i splitskog Ivice Puljka.

- To može biti zametak jedne nove priče na ljevici, na lijevom centru, smatra.

Objasnila je kako u SDP-u postoji ideja o tome da se putem suradnje velikih gradova krene u novu inicijativu koja bi ih povezala, no Puljak je rekao da ne vidi suradnju sa SDP-om. 

O aktualnoj vladi 

Smatra da je obnova potencijalan Plenkovićev problem koji će morati početi rješavati.

- Njemu do redovnih izbora bi to mogao postati problem ako ga ne krene rješavati, dodala je. 

O Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa 

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je obustavilo predmete protiv premijera Plenkovića, ali i drugih visokih dužnosnika. Tomičić je rekla da su svi ključni pravni alati izbijeni iz ruku i da je sve dalje samo folklor.

- Velike stranke se uvijek bez problema dogovore kada je zajednički interes u pitanju, rekla je.

O predsjedniku Vrhovnog suda 

Komentirala je dogovor Plenkovića i Milanovića za predsjednika Vrhovnog suda. Rekla je kako je sudac Dobranić djelovao kao dobar kompromis, no nakon premijerova istupa u Saboru, smatra da Dobranić teško može dobiti podršku HDZ-a.

- Ako se to ipak dogodi, po meni će to značiti da su se dva velika čovjeka dogovorila i oko drugih tema, poput mjesta veleposlanika, dodala je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!