Tomašević vjeruje da će suradnja SDP-a i Možemo u Zagrebu biti dobra

29.06.2023.

Zadnja izmjena 14:44

Autor: HRT/IMS

Možemo neće u predizbornu koaliciju s SDP-om

Možemo neće u predizbornu koaliciju s SDP-om

Foto: Patrik Macek/Zeljko Hladika / Pixsell

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će Gradskoj skupštini predlagati odluke koje su u interesu građana i u skladu s predizbornim programom Možemo i SDP-a, pa vjeruje da će suradnja dviju stranaka biti dobra, iako neće sklopiti predizbornu koaliciju.

Kao gradonačelnik ću Gradskoj skupštini predlagati odluke koje su u interesu i na korist građana Zagreba i koje su u skladu s predizbornim programom Možemo i SDP-a. To ćemo i dalje raditi i vjerujem da će suradnja biti dobra, rekao je Tomašević novinarima na otvaranju početka radova na izgradnji produžene Branimirove ulice u Sesvetama od Zagrebačke ceste do Brestovečke ulice faza I.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, koje je raspravljalo o odbijenici Možemo vezano za predizbornu koaliciju sa SDP-om, da su iz te stranke svoj interes stavili ispred interesa građana, pa nije sretan zbog te odluke, ali će SDP nastaviti raditi na svom programu.

Što se suradnje u Zagrebu tiče, Grbin je kazao da će ona ovisiti o procjeni jesu li odluke koje će se donositi u interesu građana Zagreba.

- Dok god je tako, ta će suradnja egzistirati, a kada ne bude tako, SDP će odlučiti suprotno, najavio je.

Tomašević je danas novinarima komentirao da se radi o legitimnoj odluci SDP-a koju u Možemo poštuju.

Benčić: Nastavljamo suradnju sa SDP-om


Koordinatorica Možemo Sandra Benčić opovrgnula je u četvrtak izjavu Peđe Grbina da su odbijanjem predizborne koalicije sa SDP-om "stavili interese stranke ispred građana" te poručila da će nastaviti suradnju sa SDP-om, a ključno je da ljevica izvuče što više građana na izbore.


- Samo velika izlaznost građana na izbore sljedeće godine može doprinijeti tome da se sruši HDZ, to je ključan argument zašto smo donijeli tu odluku. Da bi dobili građane na izbore, posebno one neodlučne i apstinente, ključno je, posebno na ljevici, da točno znaju kome daju glas. Ključno je i da smo prva stranka koja je rekla kako izlazi na izbore, ali i s kim će koalirati nakon izbora, rekla je Benčić.

Smatramo da Hrvatska treba dvije jake stranke ljevice da bi se formirala lijeva vlast, zato je ključno da mi i SDP maksimiziramo izlaznost svojih birača i onih koji godinama, nažalost, apstiniraju izbore, istaknula je Benčić i time oponirala stavu SDP-a koji smatra da bi rezultat bio bolji ako na izbore izađu u predizbornoj koaliciji.

Ocijenila je da se na idućim izborima neće raditi o tome hoće li dobiti dva mandata više, a HDZ dva manje, nego treba dobiti značajan broj mandata više.

- Taj značajan broj se ne postiže kalkulacijom s D'Hondtom nego paktom s građanima da izađu u što većem broju i jednom zauvijek pošalju HDZ u ropotarnicu povijesti, naglasila je.

Na pitanje kako će potaknuti neodlučne i one koji ne izlaze na izbore da ipak izađu s obzirom na dojam da su sada sa SDP-om posvađani, Benčić je odgovorila kako nema nikakve svađe među njima.

Postoje akteri koji bi vrlo rado to htjeli, HDZ je to jučer pokazao, ali nisu uspjeli. Mi i SDP danas imamo zajednički prijedlog u Saboru, Peđa i ja ćemo ga zajedno braniti, čujemo se dnevno više nego sa svojim stranačkim kolegama, suradnja će se nastaviti. Idućih dana ćete vidjeti i apsolutno sam uvjerena da ćemo tu tezu demantirati, kazala je ponovivši da je njima SDP ključan partner s ljevice u potencijalnom formiranju vlasti.

Grbinov stav da njima "točkasta koalicija" baš nema smisla, Benčić je prokomentirala da su tu mogućnost ostavili u iznimno malom broju jedinica, kako ne bi već sad onemogućili da lokalne grupe koje prepoznaju potencijalne progresivne partnere s njima sklope koaliciju.

To dolazi u obzir u izbornim jedinicama gdje je ljevica tradicionalno slabija, pa je i nužno udružiti snage. Sasvim je legitimno da SDP odluči hoće li to htjeti ili ne, poručila je Benčić.

Ahmetović: Možemo su nam sada suparnici za lijevo biračko tijelo


Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović izjavila je u četvrtak da je njihova odgovornost bila ponuditi recept najefikasnijeg rušenja HDZ-a s vlasti, a oni koji su to odbili trebaju odgovoriti koji su njihovi interesi, uz poruku da im je Možemo sada suparnik za lijevo biračko tijelo.


SDP je stožerna stranka ljevice i kao takva je najodgovornija za ono što se događa u Hrvatskoj. Mi smo izvršili našu odgovornost i ponudili recept najefikasnijeg micanja HDZ-a s vlasti, a na onima koji su odbili takav efikasan način je da odgovore na pitanja zbog čega su to učinili, poručila je Ahmetović.


Ujedinjenje SDP-a i lijevih stranaka je najefikasniji recept za micanje HDZ-a s vlasti, a SDP se sada treba fokusirati na zadržavanje svojih birača i simpatizera i okupiti sve građane koji vide da HDZ štiti najjače umjesto najslabije u društvu, kazala je.


Ustvrdila je da SDP itekako ima entuzijazma u vezi uspjeha na izborima unatoč odbijenici Možemo.


Mi smo već unazad šest mjeseci do godine dana u svojevrsnoj kampanji, ali, nažalost, ne uspijevamo u medijima pobuditi interes iako smo već iznjedrili niz politika - i poljoprivrednu, stambenu, zdravstvenu, politiku lokalne i regionalne samouprave, razne modele upravljanja rastom cijena. To se zanemaruje, a interes pobuđuju ovakve marginalne stvari, kritizirala je medije.


Na pitanje hoće li se u kampanji SDP prema Možemo ponašati kao prema suparnicima, Ahmetović je odgovorila da se može tako reći.


Možemo je donijelo odluku o borbi za lijevo biračko tijelo pa se možemo nazvati suparnicima. Naravno da želimo zadržati svoje birače i vratiti one koji su SDP-u rekli da nas 'stavljaju na čekanje'. Kampanju ćemo voditi tako da ćemo ponuditi građanima svoju sliku Hrvatske i svoje politike, kako bi oni najslabiji bolje živjeli, rekla je.


Također smatra kako odbijenica predizborne koalicije iz Možemo nije percepcijski problem SDP-a, već je to "veći problem za Hrvatsku, koja će na teži način prodisati".


To je problem za građane, koji su mogli biti malo uvjereniji da ćemo lakše i efikasnije srušiti korumpirani HDZ s vlasti. Sada će borba biti teža, ali će biti iskrena, entuzijastična i jaka. Mi ćemo se boriti. To što je SDP pružio ruku Možemo da lakše srušimo HDZ, a Možemo to nije prepoznao, nije percepcijski problem SDP-a, poručila je Ahmetović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!