Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno

27.06.2023.

Zadnja izmjena 10:14

Autor: HRT/Hina

Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno

Možemo! na parlamentarne izbore izlazi samostalno

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Koordinatori stranke Možemo! Sandra Benčić i Tomislav Tomašević na konferenciji za novinare izvijestili su o načinu izlaska na parlamentarne izbore 2024. Sinoć je Vijeće stranke odlučivalo o eventualnoj predizbornoj koaliciji sa SDP-om.


- Vijeće stranke donosilo je sinoć odluku o izlasku na parlamentarne izbore. Odluka je da Možemo! izlazi na izbore 2024. godine samostalno, izjavila je Benčić.

Dodala je da to uključuje i partnere s prethodnih izbora - Novu ljevicu i Zagreb je naš.

- Ova odluka ne znači, već potvrđuje da na nacionalnoj razini vlast, postizbornu koaliciju sklopimo sa strankama od centra prema lijevo, pri čemu SDP vidimo kao jednog od glavnih potencijalnih partnera, istaknula je Benčić.

Rekla je da će "ovakav način izlaska mobilizirati najveći broj birača i omogućiti im one opcije za koje su se opredijelili te da tako Možemo! dobije najveći mogući broj mandata i kroz postizborne koalicije sruši HDZ". Kaže da je njihovo istraživanje pokazalo da nema veće sinergije u većoj koaliciji.

Ključno izvući nove birače

- Imamo odvojeno biračko tijelo, ključno je izvući nove birače na sljedećim izborima i u tom smislu je bio stav velike većine članova da trebamo izaći samostalno, rekao je Tomašević.

Sandra Benčić istaknula je da je to samostalna odluka. 

Naglasili su da kao nova politička opcija žele izvući najviše novih birača i tako maknuti HDZ s vlasti. Tomašević je istaknuo da će i dalje nastaviti suradnju u saborskom klubu sa SDP-om. 

Tomašević je kazao da je istraživanje IPSOS-a pokazalo da bi koalicija SDP-a i Možemo! u zbroju imala manje glasova nego odvojeni izlazak stranaka na izbore i da tu nema sinergije.

- Imamo odvojeno biračko tijelo, a ključnim smatramo izvući nove birače na birališta, zbog čega je stav velike većine članova, uz nešto disonantnih tonova, bio da trebamo izaći samostalno, dodao je. 

- Ostavili smo mogućnost da u manjem broju izbornih jedinica izađemo u koalicijama, pa i sa SDP-om, ali prerano je reći u kojima i koliko, naglasio je Tomašević. 

Tomašević kao premijer?


Tomašević je istaknuo da je možda transparentnije sklapati koalicije nakon izbora. 


- Budući da izlazimo samostalno, imat ćemo vlastitog kandidata ili kandidatkinju za premijera. Nakon izbora, tko će doista biti premijer, ovisit će o broju mandata, objasnio je.

Na pitanje je li on spreman biti premijer, odgovara da nije tražio mandat u Zagrebu da bi na kraju otišao u Vladu ili u Sabor. 

Sandra Benčić je na isto pitanje odgovorila da će imati predizbore i da će na njima odrediti kandidate za određene funkcije.

Na pitanje je li spremna prihvatiti odgovornost ako stranka tako odluči, odgovorila je da to prihvaća. 

- Želim naglasiti da ne bi to trebao biti fokus sadašnjih razgovora, rekla je. 

Komentirajući poslijeizborne koalicije, istaknula je da koalicija s Mostom ne dolazi u obzir, nego SDP više vide kao koalicijske partnere. 

Na pitanje novinara imaju li kakvu poruku za aktualnog premijera, Sandra Benčić istaknula je da je sada prerano upućivati direktne poruke. Dodala je kako smatra da će imati jaku konkurenciju. 

- Nije dovoljno samo maknuti HDZ s vlasti, već formirati stabilnu Vladu da se stvore preduvjeti u četiri godine da se Hrvatska krene razvijati, rekla je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!