Grčić: Podržavamo korekciju obiteljskih mirovina, no to nije dovoljno

12:46 / 09.06.2022.

Autor: Hina/HRT/V.G.

Branko Grčić

Branko Grčić

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Zastupnik SDP-a Branko Grčić ponovno je u četvrtak pozvao na promjenu modela usklađivanja svih mirovina, pri čemu je pohvalio Vladinu korekciju obiteljskih mirovina, ali i poručio da su potrebna trajnija rješenja za očuvanje kupovne moći umirovljenika.


Apsolutno podržavamo korekciju modela obračuna obiteljskih mirovina iako se ne slažemo sa svim aspektima i detaljima Vladinog prijedloga, kazao je Branko Grčić na konferenciji za novinare u Saboru.

Kako je naveo, kod izračuna obiteljskih mirovina SDP se zauzima da skala dodataka iz mirovine preminulog bračnog druga ide do 50 posto te mirovine, a ne da bude fiksirana na 20,8 posto.

Grčić je podsjetio i kako je SDP u prethodna dva izborna ciklusa temu korekcije obiteljskih mirovina imao u svom programu, kada im je Silvano Hrelja (HSU) bio partner, izrazivši nadu da su barem malo utjecali na to da dođe do promjene modela.

No, ističe Grčić, umirovljenici su jedna od najvećih žrtava današnje ekonomske situacije i inflacije te je potrebno trajnije rješenje.

Omjer prosječne mirovine i plaće prije 6 godina bio je oko 40 posto, a danas je oko 37 posto, dok je umirovljenička inflacija u zadnjih 20 godina kumulativno za oko 12 posto veća od inflacije 10 posto najbogatijih i oko 9 posto veća od prosječne inflacije u Hrvatskoj, upozorio je Grčić.

Zato se SDP zauzma za korekciju mirovina za sve umirovljenike, da se promijeni formula izračuna mirovina na način da se u 100-postotnom iznosu koristi povoljniji faktor, pa ako je inflacija veća od rasta plaća mirovine se usklađuju sto posto po stopi inflacije ili obrnuto.

Primjenom te formule, tvrdi Grčić, mirovine bi u zadnjih 6 godina umjesto 18 posto narasle za 34 posto.

Osim promjene modela usklađivanja mirovina, SDP poziva i na još jednu isplatu energetskog dodatak za umirovljenike na jesen, što bi, procjenjuju u toj stranci, stajalo 450 - 500 milijuna kuna.

SDP-ova zastupnica Martina Vlašić Iljkić predstavila je pak prijedlog za povećanje socijalnih naknada.

Oko 100 tisuća korisnika doplatka za pomoć i njegu reformom je ostalo zaboravljeno, kazala je i predložila izračunavanje osnovice za zajamčenu minimalnu naknadu na godišnjoj razini, osiguravanje korisnicima doplatka za pomoć i njegu naknade za ugroženog kupca energenata te isplatu naknada putem jedinstvenog novčanog centra.

SDP se zauzima i da se naknada za starije poveća s 820 na 1000 kuna, što bi godišnje stajalo 12 milijuna kuna, a naknada za pomoć i njegu koja iznosi 600 kuna za najmanje 10 posto, te da se sve naknade redovito usklađuju sa stopom inflacije, dodao je Grčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!