10:51 / 05.02.2019.

Autor: P.F./S.M./HRT

Grčki predsjednik Pavlopoulos u posjetu Hrvatskoj

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Grčki predsjednik Prokopios Pavlopoulos u službenom je posjetu Hrvatskoj.
Grčki predsjednik Prokopis Pavlopoulos u službenom je posjetu Hrvatskoj. Sastao se na Pantovčaku s predsjednicom Republlike Kolindom Grabar-Kitarović.Nakon bilateralnog susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović još je jednom zaželjela dobrodošlicu grčkom kolegi.

- Drago mi je razmijeniti mišljenja s vama nakon našeg posljednjeg susreta 2017. Hrvatsku i Grčku povezuje zajednička budućnost, ali i geografska povezanost kao i duboke povijesne spone. Egejsko i Jadransko more povezuje nas tisućljećima, a tragovi starogrčke kulture vidljivi su u Dalmaciji na nekoliko hrvatskih otoka, pa i na Lošinju gdje se nalazi jedna od najljepših i najočuvanijih skulptura Apoksiomena. Mnogi Hrvati grčkog podrijetla ostavili su snažan pečat ovdje u Hrvatskoj, kazala je predsjednica i spomenula Dimitrija Demetra i Borisa Papandopula.

- Temelj današnjeg susreta bili su bilateralni odnosi koji su vrlo dobri i bez otvorenih pitanja, ali i mnoga druga pitanja iz područja JI Europe, Europske unije, NATO-a i globalne scene, kazala je predsjednica.

Za jačanje skromne gospodarske suradnje - Investicije su vrlo male. Hrvatske investicije u Grčku su gotovo nepostojeće, a Grčka se nažalost ne nalazi na popisu 40 najvećih investitora u Hrvatskoj, rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. Hrvatska u Grčku najviše izvozi šećer, proizvode od željeza i čelika, tekstilne proizvode, gnojiva i lijekove, dok iz Grčke uvozi agrume, obuću, tekstilne proizvode i proizvode od aluminija. Mogućnost za daljnju suradnju Grabar-Kitarović vidi u jačanju veza u turizmu, u pomorskom i kopnenom prometu, uspostavi i proširenju direktnih zrakoplovnih linija između hrvatskih i grčkih gradova, te u nizu drugih područja.

Grčki predsjednik Pavlopoulos zahvalio je na gostoprimstvu.- Drago mi je da ću vas u listopadu ugostiti u Ateni, malo prije predsjedničkih izbora u Hrvatskoj te da ćemo mnoge teme nastaviti i ondje. Nadam se da će ovaj naš susret pomoći da naše ionako dobre veze postanu još bolje. Znate vrlo dobro da će Grčka uvijek biti na vašoj strani. To smo i dokazali i dokazujemo i vrlo smo iskreni u tom smislu. Nadamo se da će za vas 2020. biti jedna važna godina za ulazak u eurozonu, rekao je grčki predsjednik i spomenuo odnose Hrvatske, Grčke, Bugarske i Rumunjske.

Grčkog predsjednika primio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Razgovarali su o europskim temama s naglaskom na migracijsku krizu i zauzeli se za jaču suradnju na svim područjima. Grčki predsjednik sastao se i s premijerom Andrejem Plenkovićem. Založili su se za unaprjeđenje suradnje unutar NATO-a i Europske unije, a razgovarali su i o njezinu proširenju te stanju u jugoistočnoj Europi.Hrvatska i Grčka imaju dobre bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja. Hrvatska strana pozdravit će potpisivanje Prespanskog sporazuma između Grčke i Makedonije. Razgovarat će se o kulturnim i gospodarskim odnosima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!