Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e

05.12.2022.

09:05

Autor: HRT

Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e

Greenpeaceov prosvjed ispred sjedišta INA-e

Foto: Sanjin Strukic / PIXSELL

Rano jutros aktivisti Greenpeacea projicirali su svjetlosne poruke na zgradu INA-e u Zagrebu u povodu dvogodišnjice potonuća plinske platforme Ivana D u vodama sjevernog Jadrana. “Ivana D - 2 godine nebrige”, “Plinašima profit, Jadranu otpad”, “INA i Vlado RH, što se čeka?”, “Počistite za sobom!” neke su od poruka koje je Greenpeace odaslao INA-i i Vladi.

- Samo dva mjeseca prije havarije na Ivani D bila je inspekcija koja je utvrdila da je sve u redu, a kako je u redu, vidjeli smo prije točno dvije godine kad je Ivana D završila na dnu mora. Zato smo odmah pozvali INA-u i Vladu da temeljito ispitaju sve odobalne plinske platforme na Jadranu, izjavila je Petra Andrić, programska voditeljica Greenpeacea u Hrvatskoj.

- Prema našim informacijama, postoji i Rješenje 1 Državnog inspektorata iz rujna 2021. kojim su, između ostalog, naložene i ‘sanacija bušotine i uklanjanje konstrukcijske platforme eksploatacijskog odobalnog objekta IVANA D s morskog dna u roku od godine dana, što se dosad nije dogodilo, dodaje Andrić.

Istraživanje javnog mnijenja, koje je za Greenpeace provela agencija Promocija plus, pokazuje da više od 70% hrvatskih građana smatra kako Ivanu D treba ukloniti s dna Jadranskog mora.

- Tražimo da se mjesto havarije trajno osigura od mogućih posljedica po okoliš i klimu, a potonula konstrukcija ukloni s morskog dna. Istovremeno odbacujemo kao ciničnu i bezobzirnu ideju da se 500 tona željeza ostavi na dnu Jadrana kao umjetni greben, jer tobože doprinosi zaštiti bioraznolikosti. Znači li to da se i preostalih devetnaest platformi planira oboriti na dno na kraju radnog vijeka pa da i tamo cvate morski život?, pita se Andrić te zaključuje kako INA, uz blagoslov Vlade, očito nesmetano ulaže u nove bušotine dok nonšalantno štedi na uklanjanju svog otpada iz Jadrana.

Greenpeace poziva mjerodavno Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na veću transparentnost u istraživanju slučaja Ivane D. Naime, mjerodavno Ministarstvo istragu je pokrenulo još u siječnju 2021., a informacije o tome kako se dogodila havarija i što se konkretno poduzima, ističu iz Greenpeacea, dolaze na kapaljku i to uglavnom tek na inzistiranje zainteresirane javnosti.

U Greenpeaceu naglašavaju da i EU i Hrvatska moraju napraviti hitan otklon od fosilnih goriva, uključujući plin. 

- Hrvatska ima golem potencijal za korištenje obnovljivih izvora energije, pogotovo sunčeve energije i pogotovo na Jadranu, a nju ne koristimo ni jedan posto, podsjeća Andrić, te još jednom poziva Vladu, premijera Plenkovića i ministra Filipovića da napokon otkriju jadransko sunce, a plin ostave duboko u zemlji i daleko u prošlosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!