19:12 / 22.05.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Grlić Radman: Balansiramo između preporuka Komisije i bilateralnog dogovora

-

-

Foto: - / -

O jednostavnijem prelasku granice, na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja danas su razgovarali ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Anže Logar.
Nakon popuštanja epidemije, Slovenija je prva zemlja čijim je državljanima Hrvatska omogućila prelazak granice, uz dokaz o posjedovanju nekretnine, plovila ili rezervacije o smještaju.

Nakon toga slovenski su državljani pohrlili u Hrvatsku. Danas su o jednostavnijem prelasku granice - na graničnom prijelazu Kaštel - Dragonja, razgovarali ministri vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i Anže Logar.

- Susret Grlića Radmana sa slovenskim kolegom na granici

U emisiji Tema dana gostovao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova.

- Ovo je bio jedan vrlo dojmljiv sastanak, vidjeli ste i po vezivanju kravate, osobito značajan, prvi takav bilateralni susret sa slovenskim kolegom. Razlog je zapravo bio borba s koronavirusom i olakšavanje prelaska granice i Slovenija se tu prva otvorila kao zemlja Europske unije, rekao je ministar.

Na pitanje da je prelazak još uvijek spor, odgovara kako se i o tome razgovara.

- U zadnjih tjedan dana dogodio se susret dva ministra unutarnjih poslova, naš ministar turizma je imao videokonferenciju i ovoj temi prilazimo vrlo oprezno. Ja sam izvijestio predsjednika Vlade o našem susretu i sada ćemo definirati naš daljnji pristup poštujući preporuke Europske komisije, dakle balansiramo između preporuka Europske komisije i bilateralnog dogovora.

Hoće li se granice otvoriti i s drugim zemljama i kada, ministar kaže da se treba uzeti u obzir činjenica da je njemački ministar organizirao videokonferenciju s deset zemalja članica EU, koje puno očekuju od turističkog sektora, a među njima je bila i Hrvatska, Slovenija i Mađarska.

- Sigurno su to zemlje koje su tradicionalno vezane za hrvatski Jadran, očekujemo zemlje koje sam nabrojao, kao i srednjoeuropske zemlje. Njemačka otvara 15. lipnja, ali situacija se mijenja iz dana u dan i moramo zajednički naći izlaz iz ove situacije, kako bi sve zemlje EU bile u ravnopravnom položaju.

Na temu sastanka s veleposlanicima, na kojem je bio i premijer Andrej Plenković ističe kako je to bio prvi sastanak nakon ublažavanja mjera epidemioloških mjera. - Kroz njihova pitanja su se mogle čuti pohvale našem predsjedanju unatoč teškim okolnostima za jednu zemlju članicu koja je nedavno pristupila EU i suočila se već na početku s koronavirusom.

Premijer je također najavio i samit o Istočnom partnerstvu koji će biti u istom formatu, što će, siguran sam, biti isto hrvatski uspjeh.


- Grlić Radman: U lipnju virtualni samit Istočnog partnerstva

Bilo je i pitanja o izborima, o unutarnjopolitičkoj situaciji. Također je premijer odgovarao na pitanja o Bleiburgu pa je pojasnio što se zapravo dogodilo u mjesecu svibnju, da su predani zarobljeni vojnici razoružani, umjesto da su izvedeni pred sud zajedno s tisućama civila, oni su išli u kolonama smrti. Bilo je masovnih pogubljenja bez suda i pravde, naveo je Grlić Radman.

- Kad govorimo o pravdi onda bih rekao da je premijer molio ponovno podršku za našu istaknutu kandidatkinju za Međunarodni sud pravde, prof. Maju Seršić, koja se kandidira krajem ove godine.

Kako će se glasovati u dijaspori, Grlić Radman je naveo da je dobra vijest što se zapravo kada imamo parlamentarne izbore glasuje dva dana.

- DIP će zajedno s epidemiolozima i ministarstvom zdravstva definirati način i modele održavanja izbora u iseljeništvu.

Od izbora kaže, očekuje pobjedu HDZ-ovske Vlade koja se izložila koronavirusu i koja je uspjela sanirati negativne implikacije na gospodarstvo. 

- Jedino HDZ može voditi Hrvatsku u bolju budućnost, socijalnu stabilnost i prosperitet zemlje, rekao je ministar. Na pitanje bi li u tom slučaju nastavio obnašati ovu funkciju, rekao je kako je on "u službi Domovine".

- Grlić Radman: Sporazum "Otvoreno nebo" važan za multilateralizam i sigurnost

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!