13:57 / 18.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Grlić Radman: Hrvatska će primiti 20 Afganistanaca iz delegacije EU-a

 Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman danas je najavio da će Hrvatska primiti 20 Afganistanaca koji su radili u delegaciji Europske unije u Afganistanu. 

Europska služba za vanjsko djelovanje pozvala je članice Unije da prihvate osoblje EU-a iz Afganistana, odnosno oko 500 domaćih ljudi, rekao je Grlić Radman. Riječ je o prevoditeljima, logističarima i njihovim obiteljima. Hrvatska će prihvatiti 20 osoba.

- Oni su bili potpora našim snagama i naša dužnost i obveza je zaštititi ih, rekao je hrvatski ministar.

- Prošli su sve potrebne sigurnosne provjere i natječaje za rad u institucijama, visoko su obrazovani, to nisu neregistrirane osobe bez dokumenata, već poznate osobe u sustavima naših institucija, istaknuo je.

Brzina kojom su talibani osvojili Afganistan, nakon povlačenja većine snaga NATO-a, iznenadila je Zapad, a mnoge zemlje sada nastoje izvući svoje diplomate i Afganistance koji su im pomagali.

Hrvatska je do jučer uspjela evakuirati svih 26 hrvatskih državljana iz Afganistana, a ministar je još jednom zahvalio na pomoći američkim, britanskim, njemačkim i ukrajinskim vlastima.

Hrvatska će slijediti EU u stavu o talibanima

Hrvatski ministar sudjelovao je jučer na neformalnoj virtualnoj konferenciji ministara vanjskih poslova EU-a.

- Osobno sam naglasio važnost zaštite ljudskih prava, prioritetno žena i djevojčica, kao i sigurnosti svih državljana EU-a i lokalnog osoblja koje je bilo zaposleno u delegaciji EU-a na različitim poslovima kako ne bi bile metom odmazde talibana, rekao je Grlić Radman.

- Nakon gotovo 20 godina nije se uspjelo transformirati afganistansko društvo, rekao je ministar.

Istaknuo je da je Hrvatska sudjelovala u tome u 70 bilateralnih projekata te osnovala jednu školu za primalje, a ministar smatra da je to "doprinos koji ne bi trebao ostati nevidljivim".

Na upit koji je stav Hrvatske o međunarodnom priznanju novog režima u Afganistanu, Grlić Radman je rekao da će naša zemlja "u tom pogledu slijediti dogovore zemalja članica EU-a".

Opasnost od migrantskog vala

Ministri su na neformalnom susretu razgovarali o potencijalnom migrantskom valu. Kako bi se spriječio taj ishod, ministar kaže da je "važno imati komunikaciju s talibanima, komunikaciju s trećim zemljama, susjednim zemljama, koje bi također trebale podnijeti teret odgovornosti eventualnog migrantskog vala".

- Ako talibani pokažu i dokažu da su spremni poštovati vladavinu prava, ljudska prava, sigurno je da će to biti šansa za uspostavu suradnje, rekao je Grlić Radman.

Istaknuo je da ni Hrvatskoj nije u interesu da postane migrantsko žarište.

- Naravno da Hrvatska isto ne želi biti 'hot spot'. Mi smo isto imali i imamo još uvijek tzv. balkansku rutu (...) Vi znate koliko je to iznimno zahtjevan i izazovan posao, gdje 6500 hrvatskih policajaca čuva najdužu granicu EU-a, rekao je Grlić Radman.

-Jednako smo zabrinuti kao i Grčka jer ne bismo htjeli doživjeti situaciju koja se dogodila 2015./2016., rekao je ministar. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!