12:28 / 18.08.2021.

Autor: Marko Stričević/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

"U dva dana nisam vidio nijednu djevojku na ulici. Strahuju od talibana"

Djevojaka nema na ulicama

Djevojaka nema na ulicama

Foto: - / REUTERS

Talibani su proglasili opći oprost u cijelom Afganistanu, a u kabulskoj zračnoj luci više nema kaosa i velikih gužvi, no nastavlja se evakuacija. I dok talibani poručuju da se neće nikomu osvećivati, Ujedinjeni narodi dobivaju izvještaje o kršenju ljudskih prava. Stižu proturječne informacije o ponašanju talibana nakon zauzimanja Kabula.

Dok Kina traži sporazum s novom vlasti, kineski državni mediji šalju u svijet snimke tržnica na kojima se polako obnavlja život, dok stanovnici glavnog grada umirujuće komentiraju ponašanje notornog islamističkog pokreta koji je okupirao grad. U navodnoj idili nema žena.

- Djevojke su ostale u svojim kućama i ne izlaze van.

- U dva dana nisam vidio nijednu djevojku na ulici. Strahuju od talibana, rekao je student iz Kabula.

Na nasilje nad ženama i druge zločine u 40-milijunskoj zemlji upozoravaju i Ujedinjeni narodi.

- S raznih strana zemlje proteklih su tjedana stigli jezivi izvještaji o slučajevima kršenja i ograničavanja ljudskih prava, pogotovo žena i djece. Takvi izvještaji nastavljaju stizati. Nažalost, u ovom trenutku pristup informacijama je znatno otežan i ne možemo provjeriti najnovije navode, kazao je Rupert Colville iz ureda za ljudska prava UN-a.

U Afganistan se prvi put u deset godina vratio jedan od vođa i osnivača talibanskog pokreta, mula Abdul Ghani Baradar. Brojni pripadnici talibanske elite proveli su desetljeća u bogatom Kataru. Putovali su svijetom i stekli nove predodžbe o njemu, kao i poznanstva.

U medijskoj komunikaciji doživjeli su metamorfozu: obećavaju inkluzivnost, proglasili su amnestiju za ratne neprijatelje i tvrde da Afganistan neće postati rasadnikom islamističkog terorizma.

- Ne želimo da ijedan afganistanski vođa ili netko drugi tko želi služiti, bude ignoriran. I mi, kao i vi, vidimo da u području medicine, obrazovanja i državnih službi trebamo žene. One će se, kao i svi ostali, uskoro vratiti na posao, naglasio je glasnogovornik talibana Zabihullah Mudžahid.

Zapadni izvjestitelji za to vrijeme javljaju da su talibani premlaćivali žene, djecu i muškarce na propusnim točkama prema zračnoj luci u Kabulu, odakle se nastavilo izvlačenje stranih državljana i dijela Afganistanaca koji su s njima surađivali, a uspjeli su se izboriti da ne budu ostavljeni na cjedilu.

- Tek nakon što učvrste kontrolu - kad povjeruju da su stabilizirali političku situaciju i kad Amerikanci potpuno napuste zemlju - tek tada ćemo vidjeti što talibani doista namjeravaju raditi, tada ćemo to moći usporediti s ovim što sada govore, istaknuo je vanjskopolitički analitičar iz Washingtona Richard Fontaine.

Međunarodna odvjetnička organizacija BAR strahuje za budućnost 250 Afganistanki - sutkinja, od kojih su neke vodile procese protiv talibana. Podsjetila je da su još u siječnju u Kabulu bile ubijene dvije sutkinje. U opasnosti su i javni tužitelji, kao i njihove obitelji. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!