Grlić Radman: Iz Sudana evakuirani svi Hrvati koji su to željeli

25.04.2023.

14:37

Autor: T.V./HRT/Hina

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

Foto: Nel Pavletic / PIXSELL

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u utorak da su evakuirani svi hrvatski državljani koji su željeli napustiti Sudan.

Strane zemlje evakuiraju ovih dana svoje građane iz te afričke zemlje u kojoj bjesni rat između vojske i paravojsnih snaga.

- U Sudanu je stotinjak hrvatskih državljana, a 21 ih je željelo napustiti tu zemlju, rekao je ministar novinarima u Rijeci. Još je samo jedna osoba od njih 21 u posutpku napuštanja Sudana, jer treba regulirati obiteljsku situacjiu, s obzirom na to da neki članovi obitelji nisu hrvatski džavljani, dodao je Grlić Radman.

Po njegovim riječima, evakuirani su "raznim putevima", posredstvom hrvatskog veposlanstva u Kairu i počasne konzulice u Khartoumu.

Upitan o najavama ruskih vlasti da će suditi Vjekoslavu Prebegu, Hrvatu koji se borio na ukrajinskoj strani i oslobođen je iz ruskog zarobljeništva u Ukrajini, Grlić Radman je ustvrdio da je takav postupak neprihatljiv.

- Prebeg je živo u Ukrajini, dragovoljno se borio braneći teritorijalni integritet Ukrajine, a sad mu želi suditi zemlja agresor, smatrajući se legitimnom za jurisdikciju u drugoj zemlji, rekao je ministar.

Gordan Grlić Radman je izjavu dao nakon trilateralnog sastanka ministara vanjskih poslova Hrvatske, Austrije i Slovenije u Rijeci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!