Grlić Radman: Boravak ukrajinskih vojnika u RH ne može nas uvući u rat

07.12.2022.

09:10

Autor: V.K./A sada vlada/HR/HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: HTV / HRT

Svjetsko nogometno prvenstvo također je tema vanjske politike. Mi smo mala nacija, ali izuzetno vidljiva sportska nacija. Nogomet je velika promocija za Hrvatsku, naglasio je u emisiji A sada Vlada, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Osvrnuo se na Vladin prijedlog pomoći Ukrajini koji je bio na raspravi u Hrvatskom saboru te rekao kako je važno da se vodila rasprava i da su zastupnici upoznati s prijedlogom.

- Nakon usvajanja deklaracije o osudi ruske agresije i potpori Ukrajini iz veljače, nakon summita o Krimskoj platformi, nadam se da je ova odluka samo nadogradnja našeg odnosa prema Ukrajini, rekao je i dodao da smatra da će Hrvatski sabor 15. prosinca donijeti pravilnu odluku.

Istaknuo je da je ova misija nadogradnja našeg odnosa prema zemljama u neposrednom susjedstvu EU-a.

Na pitanje može li se Hrvatska „uvući” u rat u Ukrajini time što će ukrajinski vojnici boraviti u Hrvatskoj, Grlić Radman je rekao da ne može.

- Želimo izbjeći bilo kakav povod za rat, ali to ne znači da ne želimo pomoći Ukrajincima u njihovoj pravednoj borbi, istaknuo je.

Predsjednik Zoran Milanović zatražio je sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Grlić Radman smatra da on kasni s tim stoga što je premijer Andrej Plenković to zatražio odmah nakon agresije Rusije, no predsjednik se nije na to odazvao.

- Loši odnosi Pantovčaka i Banskih dvora štete Hrvatskoj. Ovdje vidimo da se svi učinci Vlade nastoje minorizirati, predsjednik koristi svaku priliku kako bi poslao negativne poruke. Predsjednikovi nastupi Hrvatskoj donose reputacijsku štetu, naglasio je Grlić Radman.

Smatra da bi predsjednik države trebao doprinositi reputaciji, dignitetu i dostojanstvu države.

Na pitanje ima li pomaka u odobrenju predsjednika za izbor veleposlanika, Grlić Radman je rekao da nema.

- Nedavno su me u Vatikanu pitali kada će Hrvatska postaviti veleposlanika u Vatikan. Rekao sam kako Vlada ima svog kandidata, no predsjednik se ne slaže s time. Isti takav je slučaj i s kandidatom za veleposlanika u Parizu, naglašava.

Što se tiče ulaska Hrvatske u šengenski prostor, Grlić Radman smatra da će sve proći dobro.

Srbija je osudila Rusiju, no nije spremna uvesti sankcije što se sada izričito traži od nje.

- Osuda nije dovoljna. Ona se mora pokazati na djelu, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!