12:56 / 27.04.2022.

Autor: Hina/HRT

Grlić Radman: NATO članice zbog Milanovića misle da mijenjamo vanjsku politiku

Ministar Gordan Grlić Radman

Ministar Gordan Grlić Radman

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država. 

Milanović je u utorak kazao kako Sabor ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, a ulazak Finske i Švedske u savez smatra vrlo opasnom avanturom.


Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u srijedu je rekao da je izjava predsjednika polučila velik broj poziva te da je u utorak o njoj razgovarao s finskim kolegom, a u srijedu sa švedskom kolegicom.


- Ovim pozivima saniramo međunarodnu političku reputacijsku štetu, rekao je Grlić Radman, dodavši da su Milanovića prenijeli svi najvažniji mediji, a sve države članice NATO-a izrazile su veliku zabrinutost.


- Oni vam uvijek misle da ako je to predsjednik rekao da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, kazao je ministar.


Suprotno premijeru Andreju Plenkoviću koji je u utorak rekao da bi Milanović trebao sam blokirati članstvo dviju država na nadolazećem NATO sastanku ako je frajer, Grlić Radman je rekao da takav veto ne postoji, a da i postoji to bi bila politička blamaža.


Šef diplomacije izjavio je da države članice nakon aplikacije neke zemlje za članstvo moraju u svojim nacionalnim parlamentima potvrditi zakon o ratifikaciji koji predlaže vlada.


Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada snažno podržava.


Dvije države imaju nedvojbenu i bezrezervnu podršku Hrvatske, a njihovo priključivanje NATO-u predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu njihovu tradiciju politike neutralnosti kroz stoljeća i rusku agresiju na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski međunarodni poredak.


Grlić Radman se u telefonskim razgovorima s dvoje ministara dotaknuo i pitanja BiH oko kojeg Hrvatska ima njihovu podršku i razumijevanje.


- Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH, koliko je za nas to jedno sigurnosno, političko, ali i emocionalno pitanje, rekao je Grlić Radman o razgovoru sa švedskom ministricom Ann Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu.Grlić Radman je dvoje ministara rekao kako su Hrvati kao autohtoni narod u susjednoj državi "stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!