Ne nazire se kraj sukobu premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića

26.04.2022.

17:45

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Plenković i Milanović

Plenković i Milanović

Foto: HTV/ Boris Scitar/Vecernji list / hrt/PIXSELL

Nakon sastanka sa sindikatima premijer Andrej Plenković komentirao je najnovije napade predsjednika Zorana Milanovića na njega i dio Vlade. 

Predsjednik Milanović danas ponovno u napadu na premijera Andreja Plenkovića.

- Gojenca komunističkog režima prema hrvatskim generalima nulte kategorije. Proglasio ih je sitnim udbaškim pudlicama. Znate metaforu? Što je metafora, a što je metonimija? Ti ljudi su proglašeni ološem, ispričavam se na riječi. To je rekao Udbašenković po klasičnoj udbaškoj metodi. I ja sam rekao da je to udbaška stranka i da je to banda, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

Premijer Plenković tvrdi da predsjednik koristi svaku priliku da nastavi s perfidnim laganjem - i to u 3 točke.

- Vidjeli ste, danas je bio na nekoj konferenciji i očito koristi svaku prigodu da nastavi s ovim svojim perfidnim laganjem, koje se sastoji u tri točke. Prva je da se pokriva od supstance teme što više govori, to se vidi kako je duboko uvučen u ovaj orkestar koji se odnosi na pismo koje su potpisali heroji Domovinskog rata i hrvatski generali. Drugo je da kontinuirano nastoji izmisliti lažne teze koje smo navodno rekli ja, ili ministar Medved ili bilo tko drugi iz HDZ-a kako bi u medijskim okvirima stvorio dojam da je netko od nas rekao nešto protiv generala ili heroja Domovinskog rata. Još jedna perfidna laž. Mi smo tu temu komentirali, nakon stranačkih tijela i tijekom aktualnog prijepodneva dok se ovaj kukavički skrivao i gledao tko će što reći umjesto da sam kaže, ako je već u dogovoru, napišite zahtjev za pomilovanje i ja ću pomilovati. Čemu predstava s generalima? Tu se vidi cijeli plan. Plan je napraviti sukob, izmisliti lažne teze koje izgovaram ja, netko iz Vlade ili HDZ-a kako bi iskreirao sukob HDZ-a i generala. On izmišlja tezu da smo mi rekli da su generali pudlice. Zamislite koliko zlonamjeran i istinski pokvaren netko mora biti za tako nešto?, rekao je Plenković.

- On izmišlja u eter tezu da smo mi rekli da su generali pudlice. Zamislite koliko netko mora biti podao, zlonamjeran i istinski pokvaren, istinski u korijenu pokvaren, dodao je.

Premijer je uvjeren da predsjednik izmišlja lažne teze koje bi trebale dovesti do sukoba HDZ-a i generala. S druge strane, predsjednik ističe da ne misli o svima isto.

- Ne mislim ja da je Udbaš Anušić, Tramišak, Anušić, Celjak ovaj, kako se zove, iz Siska, Oleg Butković, ali dok god ne osude udbaša, koji se služi najprljavijim udbaškim, kojeg je UDBA hranila kad je bio dijete, objasnit ću vam i to ako nije jasno, taj je za mene suodgovoran. Plenković je perfidan, on je zao tip. On i nekoliko njegovih klošara to smišljaju, kao u Kumrovcu, rekao je Milanović.

- Prvo se kukavički pokriva, drugo izmišlja lažne teze i treće najgore, najgnusnija teza, netko tko je pun gnoja u smislu karaktera, nastoji baciti tezu o Udbi i udbašima na druge, na mene, na HDZ, na mog pokojnog oca. Stupanj zla koji postoji u nekome tko je nažalost dobio povjerenje birača, stupanj projiciranja svojih malignih svojstava je neviđen na hrvatskoj političkoj sceni, imamo jednog trovača, koji je u biti jedna anomalija hrvatskog političkog sustava i koji nema nikakvu drugu zadaću, umjesto da stabilizira i brine o skladnom funkcioniranju institucija, njegov jedini cilj je destablizirati te institucije, unositi razdor među braniteljima, unositi duboke podjele u društvu, iznoseći svo zlo koje u sebi ima, rekao je Plenković.

- Kome god je mater radila u vojnoj bolnici i imala kartone generala, a ćaća u uredu ravnatelja Televizije Zagreb, partijske kontrole misli i tko god je predavao komunikologiju u komunizmu, taj je znao da ga štiti UDBA. Njihovi sinovi i kćeri moraju biti kuš, rekao je Milanović.

- Stupanj zla koji postoji u nekome tko je nažalost dobio povjerenje birača, stupanj projiciranja svojih malignih svojstava je neviđen na hrvatskoj političkoj sceni, imamo jednog trovača, koji je u biti jedna anomalija hrvatskog političkog sustava i koji nema nikakvu drugu zadaću, umjesto da stabilizira i brine o skladnom funkcioniranju institucija, njegov jedini cilj je destablizirati te institucije, unositi razdor među braniteljima, unositi duboke podjele u društvu, iznoseći svo zlo koje u sebi ima, rekao je Plenković.

- Znate što je UDBA? Imate doma štednjak, kupite napu, nećete je staviti iznad radnog stola, napa ide iznad špareta, da smrad i negativne pare usiše. Očekujem sad reakcije, pozive, prijetnje. Mogu im samo pokazati ovo. (op.a. pokazuje šipak), rekao je Milanović.

- On koristi riječi da je netko prištav, to znači da čovjek gleda sebe u ogledalu i jako je žalostan kako izgleda, onda vlastite prišteve želi projicirati nekome drugome. Mi još ovako nešto naopako, zlo, pokvareno nismo imali na političkoj sceni i žalosno je da se moramo time baviti, rekao je Plenković.

Kraj se zasad ne nazire.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!