Grlić Radman o Milanovićevoj izjavi: To je nečuveno, morao sam se ispričavati

27.01.2022.

16:31

Autor: V.G./M.Š./HRT

Gordan Grlić Radman

Gordan Grlić Radman

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, komentirali su izjave predsjednika Zorana Milanovića o situaciji u Ukrajini. Nazvali su ih skandaloznim, reputacijski štetnim i sramotnim te nečuvenim.

Ministar vanjskih i europskih poslova rekao je da je zbog izjava predsjednika Milanovića morao zvati gotovo svakog ministra drugih država i ispričati im se.

Hrvatski predsjednik u utorak je kazao da Ukrajini nije mjesto u NATO savezu, da je riječ o jednoj od najkorumpiranijih zemalja na svijetu, da je predsjednik Viktor Janukovič 2014. zbačen vojnim pučem te da je kriza na ukrajinsko-ruskim granicama posljedica američke unutarnje politike.

Uslijedila je oštra reakcija službenog Kijeva, a izjava hrvatskog predsjednika završila je u svjetskim medijima.

- Zgroženi smo. Ja kao ministar sad imam doista velik teret i odgovornost zbog veleposlanika koji su me opsjedali i traže što i kako reći, kako komunicirati, rekao je Grlić Radman novinarima.

- Ja moram zvati gotovo svakog ministra i ispričavati se, govoriti da nije službena politika vlade to što je rekao Milanović, naglasio je šef diplomacije.

Naveo je da u Ukrajini navodno postoji inicijativa da se hrvatskog predsjednika proglasi 'nepoželjnom osobom".

- Mislim da hrvatska država ne zaslužuje takvo ponašanje predsjednika, nastavio je Grlić Radman.

- Hrvatska država koja je stvorena krvlju hrvatskih branitelja, koju je vizionarski vodio prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman koji bi se sigurno okretao u grobu kad bi slušao takav narativ Milanovića.

Ministar smatra kako se radi o pokušaju "destabilizacije hrvatske vlasti koji je donio "veliku reputacijsku štetu u međunarodnoj zajednici.

Naglasio je kako Ukrajina nije prva država s kojom je Milanović uspio "posvađati Hrvatsku, jer su zbog njegovih izjava hrvatski veleposlanici pozivani i u Bugarskoj, Austriji, Mađarskoj i Bosni i Hercegovini.

Umjesto takvog djelovanja, Grlić Radman od predsjednika očekuje "konstruktivnu politiku, onu koja će promovirati mir, stabilnost i suradnju, slati pozitivne afirmativne poruke, kojom će se surađivati s kolegama i kolegicama predsjednicima i koja će pridonositi daljnjoj afirmaciji hrvatske vanjske politike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!