Nižu se reakcije na izjavu predsjednika Milanovića o Ukrajini

26.01.2022.

19:06

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zoran Milanović

Zoran Milanović

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

U vrijeme eskalacije rusko-ukrajinske krize i traženja diplomatskog rješenja sukoba - izjave predsjednika Zorana Milanovića o Ukrajini službeni je Kijev primio s velikim razočaranjem. Doživljavaju ih kao prijezir i nezahvalnost za pomoć koju je te zemlja pružila Hrvatskoj u borbi za neovisnost. Za sukreatora hrvatske vanjske politike - premijera Andreja Plenkovića nestvarne su. Tvrdi kako razumije da Ukrajinci nisu bili oduševljeni onim što su čuli.


Ukrajina od Hrvatske traži javni demanti jučerašnjih predsjednikovih izjava. Jasno je to poručeno hrvatskoj veleposlanici u Kijevu Anici Đamić koja je pozvana na hitan razgovor u ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Izraženo je duboko razočaranje izjavom hrvatskog Predsjednika o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimjerenosti pomoći našoj zemlji u vrijeme ruske agresije. Naglašeno je da je spomenuto u naročitoj kontradiktornosti s općeljudskim vrijednostima, s obzirom na gorko ratno iskustvo hrvatskog naroda, stoji u komentaru Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine.

A predsjednik Milanović jučer je poručio da Hrvatska nema ništa sa sukobom u Ukrajini i da će, dođe li do eskalacije, povući i zadnjeg hrvatskog vojnika. Usto, iznio je i niz kritika na račun ukrajinskog približavanja Zapadu.

- Ukrajina je jedna od najkorumpiranijih država na svijetu. Ukrajina ekonomski stagnira, Ukrajina nije dobila ništa od EU pa gospodo gdje su te milijarde kojima smo mogli kupiti ukrajinsku lojalnost, rekao je Zoran Milanović, predsjednik RH.

Premijer Plenković pak ističe da ga predsjednik više ni čime ne iznenađuje i da je ovo samo nastavak njegovih nestvarnih izjava zbog kojih naše veleposlanike stalno pozivaju na razgovore.

- Ovako ovlaš sjećajući se izjava o Bugarskoj, BIH, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, a sada izjava o Ukrajini. To meni više djeluje kao jedan konzistentan track record unapređivanja dobrih bilateralnih odnosa sa nizom nama dosta važnih zemalja, rekao je premijer Andrej Plenković.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin smatra da Hrvatska kao članica NATO-a treba poticati traženje mirnog rješenja, ali i da Vlada i HDZ moraju prestati umanjivati moć Sabora i predsjednika Republike.

- Predsjednik Republike je dio vlasti, u području vanjske politike ima ovlasti suodlučivanja, što znači da ako premijer ide u Kijev, onda bi se prije toga trebao usuglasiti s predsjednikom RH koji je stav Hrvatske, a ne da dolijeva ulje na vatru, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Lider Domovinskog pokreta u ovoj je problematici u ovom je slučaju? otvoreno na strani predsjednika Republike. Poručuje da Hrvatska ne smije biti žrtva Plenkovićeve međunarodne političke ambicije.

- On sada poručuje da će nas 4 milijuna odlučno reagirati prema Rusiji. Ja mislim da je to poraz hrvatske vanjske diplomacije, to nema veze s hrvatskim interesima, poručio je Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta.

Protiv slanja HV-a u Ukrajinu je i šef Socijaldemokrata koji upozorava da ozbiljne države namaju tako neusklađenu vanjsku politiku kao Hrvatska.

- Pa loše. Dva čovjeka koja u ovom trenutku vode državu, ne mogu sjest za stol i dogovorit oko tih pitanja. Pogotovo zato jer se sramotimo prema inozemstvu. To je jedna velika bruka i sramota, rekao je Davor Bernardić, Klub zastupnika socijaldemokrati.

Premijer pak poručuje da je stajalište hrvatske Vlade precizno i jasno.

- Gdje je temeljna pozicija Hrvatske poštovanje teritorijalnog integriteta i cjelovitosti Ukrajine, davanje prioriteta sa svim iskustvomkoji imamo na diplomaciju i na mirno rješenje sukoba.

Premijer podsjeća i da se Hrvatska 90-ih godina našla u sličnoj situaciji, a Ukrajina nas je među prvima priznala još u prosincu 1991-e. Predsjednik Milanović zasad nije javno govorio o kritikama službenog Kijeva.


video thumb

Kritike službenog Kijeva u Bruxellesu je komentirao europarlamentarni zastupnik Tonino Picula - jedan od izvjestitelja parlamenta za Ukrajinu.

- Postupak ukrajinske strane mi je razumljiv, oni su doista suočeni s unutarnjim otporom i mogućnošću vanjske invazije i oni od Hrvatske, kao države sa sličnim povijesnim iskustvom, očekuju podršku. Naravno da interpretacija da je Ukrajina korumpirana zemlja promašuje bit stvari, kao što se ne slažem s interpretacijom uzroka ove krize, koja kaže da je riječ o američkim unutarnjopolitičkim političkim kontroverzama, to nije tako. Ovoga trenutka Ukrajinu ugrožava s barem 100.000 vojnika režim koji ima samo demokratsku fasadu, ali iza čije se fasade krije snažno autoritarni režim koji je primjer represije nad političkom opozicijom i oštrog obračuna sa svima koji kritiziraju postojeću vlast u Moskvi, rekao je Picula dodajući da od kolega danas nije imao službenih rekacija, ali da su ga neki pitali što se to događa u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!