20:11 / 06.02.2020.

Autor: B.A./HRT

Grlić Radman: Papin stav o Hrvatima u BiH identičan je našem

-

-

Foto: - / -

Veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić rekao je da domaćini zaista cijene to što ih je Plenković došao izvijestiti o hrvatskim prioritetima
Ovo je najintenzivnije razdoblje hrvatske vanjske politike, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman komentirajući današnji posjet premijera Andreja Plenkovića i drugih ministara Vatikanu.

- Razgovarali smo prije svega o hrvatskim prioritetima, budući da Hrvatska predsjeda Vijećem EU. Razgovarali smo o proširenju na zapadni Balkan, o BiH, o položaju hrvatskog naroda u BiH, kojima želimo da budu ravnopravni, rekao je Grlić Radman u večerašnjoj emisiji Tema dana na HRT-u. Razgovarali su, rekao je, i o demografiji.

Veleposlanik Hrvatske pri Svetoj Stolici Neven Pelicarić rekao je da domaćini zaista cijene to što ih je Plenković došao izvijestiti o hrvatskim prioritetima.

- Posjet je bio vrlo uspješan i došao je u pravom trenutku, rekao je Pelicarić.

Plenković je obnovio svoj poziv papi na posjet Hrvatskoj, a Pelicarić kaže da nema konkretnih naznaka kad bi se taj posjet mogao dogoditi.

- Papa je na to standardno odgovorio, "Vidjet ćemo", rekao je Pelicarić.

- Papa je na neki način uvijek u Hrvatskoj jer mi smo doista tradicionalno vezani uz Vatikan, nadovezao se Grlić Radman.

Vezano uz kanonizaciju Alojzija Stepinca papina poruka bila je "Budite strpljivi".

- Naša je pozicija da se radi o jednom časnom, moralnom duhovniku za vrijeme 2. svjetskog rata. Nastojimo dokazati kako je njegov proces bio montiran za vrijeme jugokomunističkog sustava, kako je nepravedno suđen i još nepravednije zatočen, rekao je Grlić Radman, dodajući da ima puno svjedoka koji mogu svjedočiti o njegovoj dobroti.

Pelicarić je rekao da je tema migranta otvorena u čisto europskom kontekstu, osobito s naglaskom na pomoći potrebitima i integraciji.

- U Hrvatskoj imamo vrlo lijepih primjera, osobito isusovačku službu za migrante, za izbjeglice. I u tom kontekstu je ta naša aktivnost bila pohvaljena, rekao je Pelicarić.

Grlić Radman rekao je da je papin stav u pogledu položaja Hrvata u BiH "identičan našem".

- Papu zanima položaj katolika u BiH, koji su većinom Hrvati, i svakako da nije dobra ta demografska slika, taj broj je gotovo prepolovljen u odnosu na 1991. godinu i sigurno da bi opstanak Hrvata u BiH trebao biti rezultat reformi koje jamče jednakopravnost položaja, rekao je Grlić Radman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!