19:34 / 31.08.2020.

Autor: Tema dana/IMS/HRT

Grlić Radman: Suočili smo se s krizom bez presedana

-

-

Foto: - / -

Na Bledu se održao 15. Strateški forum na kojem je, uz lidere regije, sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.
Na Bledu se održao 15. Strateški forum na kojem je, uz lidere regije, sudjelovao i hrvatski premijer Andrej Plenković. Glavna tema - borba s koronavirusom. Srednjoeurospki čelnici poručili su da je u vrijeme krize potrebno više solidarnosti.

Plenković: Vjerujem da će Slovenija razlikovati hrvatske županije po broju zaraženih
Markotić: Ne možemo reći da ćemo sad imati konstantni pad
Epidemija koronavirusa - najnovije informacije

Tijekom boravka na Bledu, premijer Andrej Plenković sastao se, među ostalim, i sa slovenskim domaćinom Janezom Janšom te mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u emisiji Tema dana govorio je kako se Hrvatska nosi s pandemijom unutar EU.

Imamo dobar  model u kojem je napravljena regionalna diferencijacija naglasio je Grlić Radman.

- Treba pratiti kliničku sliku u Hrvatskoj koja je puno bolja. Mislim da će i Slovenija razmišljati o tome zato što je to u interesu obje države, rekao je ministar.

Osim Slovenaca, to su Mađari i Slovaci kojima smo od sutra na crvenoj listi što pravdaju početkom školske godine.

Grlić Radman je kazao kako je na forumu bilo ukazivano da Hrvatska odlično provodi i osigurava epidemiološke mjere te ako se svi pridržavaju tih mjera neće doći do širenja zaraze.

- Mjesec rujan je mjesec nautičkog turizma i mislim da će nautičari doći, rekao je te dodao kako misli da će Slovenija i Mađarska razmotriti naše prijedloge i da će doći do promjena njhovog stajališta.

Grlić Radman je rekao kako smo mi nacija koja uvijek želi postizati velike rezultate i nikada nismo zadovoljni zato što smatramo da možemo bolje.

- Odluka Austrije nas je iznenadila i ja sam odmah reagirao, osobito kada je došlo do velikih gužvi na granici, kada su obitelji čekale po 12 sati. Predložio sam tada model diferencijacije, ali ne samo Austriji, već i Velikoj Britaniji, naglasio je Grlić Radman.

Ističe kako je Strateški forum dobar početak političke jeseni te se na njemu raspravljalo o globalnim aktivnostima EU.

- Suočili smo se s krizom bez presedana, zemlje su se zatvorile i kada je trebalo donijeti odluke, Hrvatska je na „kormilu” EU reagirala aktiviranjem integriranog političkog mehanizma kako bi što bolje integrirala aktivnosti zemalja članica EU, naglasio je Grlić Radman i dodao kako je ova kriza test koliko je održiva EU te se moraju jačati oni mehanizmi koji će biti otporni na neke nove krize.

Grlć Radman je rekao kako je Hrvatska izašla iz arbitraže te da se europski sud proglasio nadležnim.

- Hrvatska će stalno nuditi slovenskim prijateljima da sporna pitanja riješimo bilateralno. Mislim da postoji volja, ali svaka ozbiljna stvar zahtijeva i ozbiljan pristup, naglasio je ministar.

Što se tiče predsjednikovog puta u Albaniju, Grlić Radman je rekao kako je danas u Ministarstvo vanjskih poslova došao dopis od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te kako će oni odgovoriti o svemu što se od njih traži.

- Kada dužnosnici idu na put od ministarstva se traže određene pripreme. Uobičajeno je da veleposlanstvo, kada bilo koji dužnosnik ide na put u inozemstvo, uputi obavijest ministarstvu vanjskih poslova te zemlje o dužnosniku koji dolazi u tu državu, rekao je ministar i dodao kako se putni nalog mora imati.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!