Grmoja: Afera "Software", odnosno "Žalac" postala "Afera DORH"

15:29 / 29.11.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Nikola Grmoja održao konferenciju ispred Sabora

Nikola Grmoja održao konferenciju ispred Sabora

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Nikola Grmoja (Most) poručio je u ponedjeljak kako je afera "Software", ona bivše ministrice Gabrijele Žalac, postala "Afera DORH", ističući da zbog nepoduzimanja nije dovoljna samo smjena ravnateljice Uskoka nego i glavne državne odvjetnice, a iz HDZ-a su mu rekli da se "to više ne da braniti".

- Sasvim je jasno da više nije dovoljna smjena ravnateljice Uskoka Vanje Marušić koja je obmanjivala javnost, nego i glavne državne odvjetnice, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare i ustvrdio da su mu i neki HDZ-ovi saborski zastupnici rekli kako se "to više ne da braniti". Dodao je kako se na briefingu tužiteljstva u lipnju o tom predmetu zajednički odlučivalo i nije se poduzelo ništa, pa je Ured europskog tužitelja oživio taj "mrtvi predmet" po nalogu OLAF-a.

Istaknuo je kako stoga u Mostu očekuju smjenu glavne državne odvjetnice, jedino ako premijer Andrej Plenković "ne sudjeluje u njezinu štićenju jer je ona štitila njegovu Gabi".

- Problemi DORH-a i Uskoka riješit će se kada korumpirana vlast ode i kada više ne bude više kontrolirala institucije, vidimo što rade s DORH-om, Uskokom i Povjerenstvom za odlučivanje u sukobu interesa. Jedini lijek za zaustavljanje korupcije u Hrvatskoj je micanje premijera Andreja Plenkovića i njegove Vlade", naglasio je Grmoja.

Na pitanje čiju potporu u Mostu računaju u njihovoj inicijativi za raspisivanje referenduma o COVID potvrdama, odgovorio je kako očekuju široku potporu jer se odluke donose u Hrvatskom saboru dvotrećinskom većinom.

- Odnosno da se ukine kompromitirani Stožer koji je proglašavao pobjede nad virusom i da ga nema kada je to njima odgovaralo, kada su slavili izborne pobjede, ili da ga ima kada je trebalo terorizirati hrvatske građane, kazao je.

Grmoja je ustvrdio kako ih je već podržao predsjednik Republike, a očekuju i potporu ostalih političkih stranaka "jer nisu imali primjedbe", a i ustavni stručnjaci govorili su, napomenuo je, da važne odluke koje se tiču ograničavanja ljudskih prava treba donositi Hrvatski sabor.

- Stožer može odlučivati o deratizaciji, ali ne i o ljudskim pravima, rekao je.

SDP-ov saborski zastupnik Mišel Jakšić novinarima je izjavio kako stvari vezano uz "aferu Software" idu u smjeru da će će se ispostaviti kako je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj ŠIpek sve znala, te da osobno ne vidi kako bi se u ovoj situaciji mogla obraniti.

- 'Slučaj Žalac' do kraja ruši povjerenje građana u pravosudni sustav, a saborskoj raspravi nismo dobili preciznije odgovore kada će nadzor biti dovršen, već se glavna državna odvjetnica skrivala iza neovisnosti i nadzora, a u međuvremenu novi detalji cure u medije, dodao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!