Saborska oporba protiv izvješća i za smjenu Hrvoj Šipek

18:56 / 26.11.2021.

Autor: HRT

Hrvoj Šipek u Saboru odbacila optužbe

Hrvoj Šipek u Saboru odbacila optužbe

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborska oporba u petak je u raspravi najavila neprihvaćanje Izvješća glavnog državnog odvjetnika RH o radu Državnih odvjetništava u 2020. i zatražila smjenu glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj Šipek zbog, kako tvrde, nefunkcioniranja DORH-a i nepostupanja u slučaju "Žalac".


Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odbacila je tvrdnje da DORH ne radi ništa.


Marija Jelkovac iz Kluba HDZ-a najavila je, pak, potporu izvješću glavne državne odvjetnice, ocijenivši da je pravosuđe pod pritiskom oporbe te da vladajući ne štite nikoga.


Nikola Grmoja (Klub Mosta) rekao je da, prema informacijama s kojima raspolažu, glavna držana odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek mora otići, jer, ustvrdio je, neodgovorno obavlja svoju dužnost. Grmoja kaže da DORH 'radi po nalogu Banskih dvora'. Tvrdi i kako slučaja, bivše ministrice za EU fondove Gabrijele Žalac osumnjičene za zloporabu u slučaju Softver, ne bi bilo da se nije uključio Ured europskog javnog tužitelja. Grmoja kaže i da je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek zataškala slučaj. Jedini način na koji se može braniti je da nije pročitala izvješće USKOK-a, što također pokazuje da neodgovorno obavlja svoju dužnost i da nije adekvatna osoba za to mjesto, naveo je Grmoja.


- Kada odete s mjesta glavne državne odvjetnice vjerojatno će se i protiv vas pojaviti kaznena prijava, jer sada nema smisla da se 'Zlata prijavljuje Zlati', kazao je Grmoja.

Peđa Grbin (Klub SDP-a) poručio je da neće podržati Izvješće, zatraživši opoziv glavne državne odvjetnice Hrvoj Šipek. Dodao je kako ona ne samo da nije pokrenula DORH, već je dovela do urušavanja cjelokupnog sustava. Grbin kaže kako to nije napad na one koji u DORH odgovorno žele radit svoj posao.


- U slučaju bivše ministrice Žalac predmet je držan u ladici, pa je u Izvješću za 2020. navedemo da su riješeni svi predmeti osim (tog) jednog koji je riješen početkom 2021., a znamo kako je riješen. S druge strane glavna državna odvjetnica ne poduzima mjere iz svojih ovlasti da bi osigurala funkcioniranje DORH-a i sve to su razlozi za razješenje, rekao je Grbin. Dodao je kako na čelu DORH-a "imamo osobu koja toga nije dostojna i koči one koji žele raditi svoj posao".


Ivan Penava (Klub Domovinskog pokreta) podsjetio je na neprocesuiranje najodgovornijih za ratne zločine u velikosrpskoj agresiji tijekom napada na Vukovar u Domovinskom ratu, etničko čišćenje, djelovanje protivno Ženevskoj konvenciji, kršenje ratnog prava, neselektivno bombardiranje u kojem su poginule 1292 civilne žrtve, ubijeno više od 260 pogubljenih na Ovčari, te razoren i uništen grad Vukovar.


Milorad Pupovac (klub SDSS-a) podsjetio je na stradanja Srba za koja, kaže, nitko nije odgovarao, i protjerane. Rekao je kako ga je sram što mora o tome govoriti, no kako ne želi da Srbi ni Hrvati budu taoci zločina koje su počinili pojedinci, ma koliko bile velike te tragedije. Dodao je kako je problem jačanja govora mržnje, napomenuvši da ako je i bilo propusta to treba riješiti, ali da ne može cjelokupno Državno odvjetništvo snositi odgovornost.

Hrvoj Šipek: Ponosna sam na učinjeno


Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odbacila je tvrdnje da DORH ne radi ništa pojasnivši kako ne može postupati ako nema temelja za to. Dodala je da je ponosna na učinjeno u 2020.


- U slučaju Softver postupak nadzora još nije dovršen, a kada bude odlučit će o daljnjem postupanju, rekla je Šipek, te opovrgnula da joj je spis bio dostupan.


Vezano uz slučaj Agrokor rekla je da će, kada se spis pročisti, ponovno biti podignuta optužnica.


Hrvoj Šipek naglasila je i kako ratni zločini imaju posebnu pažnju DORH-a, no da je protekom vremena sve teže do dokaza.


Istaknula je i da je do zastoja u postupanju došlo jer je Europski sud za ljudska prava branio suđenja u odsutnosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!