Grmoja: Tražimo da Vlada u roku 30 dana objavi svoj sporazum s bankama

01.04.2023.

14:01

Autor: V.K./HRT/Hina

Nikola Grmoja

Nikola Grmoja

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

Tražimo da Vlada u roku od 30 dana objavi svoj sporazum s bankama, poručio je uoči subotnjeg prosvjeda Udruge Franak Mostov zastupnik Nikola Grmoja te je izvijestio kako je u saborsku proceduru jučer upućena interpelacija o postupanju Vlade vezano za slučaj franak.

Interpelaciju su potpisali predstavnici svih oporbenih stranaka osim Centra, rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Pojasnio je i kako je interpelacija podnesena zbog postupanja Vlade vezano uz potporu bankama koju je Vlada dala u postupku pred Sudom EU-a, a na štetu 55 tisuća korisnika kredita u švicarskim francima koji su konvertirali te kredite, a radi sporazuma između Vlade i banaka, banke su odustale od tužbe protiv RH.

- Tražimo da se na sjednici Hrvatskog sabora otvori ova rasprava. Vlada mjesecima odbija odgovoriti na koji način se dogovorila s bankama te time otkloniti sumnju da im je dala potporu na štetu korisnika kredita", poručio je.

Na brojne zahtjeve udruga kao i njegovo zastupničko pitanje da se sporazum objavi Vlada, kaže Grmoja, šuti.

Pita se i zašto bi Vlada tajila dogovor s bankama ako je on koristan za RH, građane i korisnike kredita.

Naveo je kako je u obrazloženju istaknuto da je više od 100 000 građana ugovorilo s bankama u RH, a koje su u stranom vlasništvu, kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima te su došli u vrlo nezavidnu situaciju na rubu životne katastrofe, jer je franak u svojim najvećim vrijednostima narastao i do 70 posto, a premijer i resorni ministri nisu poduzeli ništa kako bi olakšali građanima.

- Takav stav kao i vrlo izvjesna potpora Vlade bankama u postupcima pred međunarodnim sudovima i institucijama razlozi su za ostavku Andreja Plenkovića i cjelokupne Vlade, smatra ovaj mostovac.

U zaključcima smo naveli da Hrvatski sabor obvezuje Vladu da u roku od 30 dana, putem nadležnog ministarstva i drugih tijela javne vlasti, poduzme ili Saboru predloži donošenje mjera za zaštitu korisnika kredita s valutnom klauzulom švicarski franak te da Vlada u roku od 30 dana objavi javnosti tekst sporazuma na temelju kojeg su banke OTP, RBA, PBZ, ZABA, Erste i Sberbank odustale od tužbe protiv RH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova, istaknuo je Grmoja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!