Beroš: Do 15. studenoga bit će poznato hoće li se proširiti upotreba COVID potvrda

08.11.2021.

14:05

Autor: M.M./HRT

Sjednica GSV-a

Sjednica GSV-a

Foto: Davorin Visnjic / Pixsell/HRT

Održana je sjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća na kojoj se raspravljalo o zdravstvenom sustavu u pandemiji i njegovoj najavljenoj reformi.

- Raspravljali smo o tri aspekta koja su bila naglašena, s puno rukavaca o drugim pitanjima. Na početku smo otvorili pitanje COVID potvrda. Svi sudionici podržali su njihovo uvođenje, ali je bilo primjedbi da su one parcijalno uvedene i da treba to napraviti na cjelovit način, rekao je Vilim Ribić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Istaknuo je kako je ministar zdravstva Vili Beroš rekao da se to može događati u korelaciji i ovisno o razvoju pandemije te da razmišlja o svim mogućim varijantama.

- Razgovaralo se i o pitanju obveznog cijepljenja jer je trenutačna situacije neizdrživa. Ljudi razmišljaju na različite načine, rekao je Ribić.

Istaknuo je da je sindikalnu stranu zanimalo tko ne može dobiti otkaz u slučaju da nema COVID potvrdu.

- To je onaj koji ima medicinske razloge, a u svim graničnim situacijama odlučivat će ravnatelj ili čelnik, rekao je Ribić.

- Kad je riječ o reformi, u mnogim aspektima smo se složili i nitko nije problematizirao određene principe i sadržaje o kojima je govorio ministar. Integracija socijale i zdravstva trebalo bi u budućnosti nastupiti, javna nabava, specijalizacija bolnica i centralizacija... Ono što je ostalo za raspraviti je trenutak kada bi s reformom trebalo krenuti. Mnogi su rekli da je najbolje reforme uvijek provoditi u krizi, dok s druge strane bilo je i argumenata da to nije moguće napraviti u ovim kriznim okolnostima, rekao je predsjednik GSV-a.

- Kad je riječ o privatnom i javnom, svi sudionici suglasili su se da je nužno angažirati privatni sektor kako bi se smanjile liste čekanja te da je nužno da HZZO omogući i onima koji nemaju novca privatno liječenje.

Predsjednik HUP-a Mihael Furjan rekao je da HUP snažno podupire reformu hrvatskog zdravstva te da je nužno reformirati zdravstveni sustav kako bi on bio dugoročno održiv, kvalitetniji i efikasniji.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da je zadovoljan sastankom.

- Uz određene konstruktivne kritike i različita viđenja, mogu reći da smo svi skupa suglasni da su reforme potrebne i odredili smo pravac kretanja. Slažem se i da je većina socijalnih partnera i poslodavaca pozdravila uvođenje COVID potvrda, rekao je.

Osvrnuvši se na reformu rekao je da reforma nije nešto što se pokrene danas i tu stvar završava.

- Reforma je dinamički proces za koji treba i vrijeme i okolnosti. Osobno mislim da ovu krizu moramo iskoristiti za početak reformi. Ne slažem se s mišljenjem nekih da krize nisu vrijeme za ovakve reforme. Mislim da nemamo puno vremena. Od 1981. kada je zadnjih put suštinski mijenjan zakon, 40 godina smo izgubili. Ova vlada i ja odlučni smo pokrenuti reformu. To je proces, to nije jedan akt. Jedan od koraka će se zbiti ovaj ili sljedeći tjedan, a to je potpisivanje odluke o objedinjenoj javnoj nabavi. To se ne čini velikim korakom, ali je značajan korak u pogledu financijske stabilizacije sustava, rekao je Beroš.

Kad je riječ o COVID potvrdama Beroš je rekao kako o njihovu uvođenju govori još od prije ljeta, ali da se nisu stekli preduvjeti te da je zato za pojedine sektore to odgođeno.

- Odlučili smo da su zdravstvo i socijala prioritet. Povećali smo stupanj sigurnosti u društvu tempom kojim nas  usmjerava epidemija i tako ćemo nastojati ubuduće. Tko zna hoće li za 10-ak dana brojevi duplo narasti ili će se stabilizirati i početi padati, a onda situacija nije ista, ali moj zadatak je biti spreman i na veći rast, rekao je ministar zdravstva.

- Želimo svima dati vremena da se organiziraju, da promisle o svojoj odgovornosti, cijepe se, rekao je o ciljanom datumu 15. studenog. Dodao je kako mjere ne uvode rado jer normalnim ponašanjem u pandemiji nisu postigli potrebno, dodao je.

- Ako se epidemiološka situacija pogorša, proširit će se upotreba COVID putovnica. Do tada moramo razmišljati o tome. Odredit ćemo prioritete. Proizvodnja mora ići, neobavezno druženje u slobodno vrijeme je nešto drugo. Zbog odgovornosti prvo smo krenuli s uvođenje potvrda u državnim i javnim institucijama, naglasio je te istaknuo da će se do 15. studenoga znati hoće li se proširiti upotreba COVID potvrda.

Kad je riječ o financiranju testiranja, rekao je da zasad ne planiraju ništa.

- Još ne razmišljamo o tome. Sve nas to košta, ali u jednom solidnom socijalnom dijalogu omogućavamo ljudima da nemaju dodatne troškove, pogotovo oni koji se iz objektivnih razloga ne mogu cijepiti, rekao je Beroš.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!