Nova smjena turista izazvala gužve i kolone na prometnicama

21.08.2021.

08:08

Autor: Tamara Marković/T.V./M.Š./M.M./Dnevnik/HRT/Hina

Granični prijelaz Macelj

Granični prijelaz Macelj

Foto: Davor Puklavec / PIXSELL

Nova smjena turista donijela je već poznate prizore na prometnicama. Mnogi su zapeli u kolonama koje su se stvarale na autocesti Zagreb-Split-Ploče u smjeru mora te u oba smjera na većini graničnih prijelaza. Dok su putnici čekali, volonteri su dijelili tisuće boca vode.

- Kako su nam rekli na naplatnoj postaji Lučko, ako usporedimo ovaj vikend, odnosno petak i subotu, s onim iz rekordne 2019., ove je godine automobilski promet iz unutrašnjosti prema moru za 7% veći, što su svakako jako dobre vijesti. U ovim trenutcima ovdje na Lučkom nema većih čekanja niti u smjeru unutrašnjosti niti u smjeru mora. 35 tisuća vozila na ovim je postajama prošlo prema unutrašnjosti, a 15 i pol tisuća u suprotnom smjeru. To su dobre vijesti, ono čemu smo se nadali i što smo priželjkivali - da sezona traje što duže. To će, naravno, ovisiti i o epidemiološkoj situaciji u našoj zemlji, javila je u središnjem Dnevniku novinarka HTV-a Jelena Bokun

Da je pretposljednji vikend u kolovozu, vidi se i po stanju na prometnicama. Dok jedni tek idu na godišnji odmor, drugi se vraćaju.

Pojačan promet bio je na graničnim prijelazima sa Slovenijom. Na Maclju, Rupi i Pasjaku čekalo se do dva sata.

A kako bi se turisti osvježili, volonteri Hrvatske turističke zajednice dijelili su im boce vode.

- Danas smo došli sa 7500 boca da ih podijelimo turistima koji nam dolaze u Hrvatsku. Znamo da su kolone, da su žedni, pa da ih lijepo ugostimo, kaže Helena Krnetić, Hrvatska turistička zajednica.

Osim na cestama, gužve su i na moru. Jadrolinija će samo ovaj vikend prevesti 85 tisuća putnika i 18 tisuća vozila.

- Dosta se dobro popunjavaju s time da su kako sam i navela dosta veće gužve sa otoka prema kopnu. Polako nam se i Talijani vraćaju kućama, večeras prema Anconi u 21.30 imamo preko 700 putnika, preko 200 vozila. Tako da je kod nas i dalje živo, Jelena Ivulić, Jadrolinija.

A živo je i na splitskom aerodromu, na koji će ovog vikenda sletjeti 190 zrakoplova s 40 tisuća putnika. Time je zračni promet dosegnuo 35 posto rezultata u odnosu na 2019.

HAK: Pojačan promet na većini cesta

Pojačan je promet na većini cesta u smjeru mora i unutrašnjosti, osobito na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče u oba smjera, autocestama A2 Zagreb-Macelj, A7 GP Rupa-Diračje, A3 Bregana-Lipovac, A6 Rijeka-Zagreb i Krčkom mostu u oba smjera, zagrebačkoj (A3) i riječkoj (A7) obilaznici, Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija, kod tunela Učka i čvora Matulji, Jadranskoj magistrali (DC8) na prilazima turističkim središtima, u trajektnim lukama i pristaništima i na graničnim prijelazima.

Na pojedinim dionicama cesta vozi se u kolonama u pokretu uz zastoje, a duža su čekanja na većini graničnih prijelaza.

Gužve na moru i u zraku

Gužve, naravno, i u zraku i na moru. Na splitski aerodrom ovog će vikenda sletjeti 190 zrakoplova i 40 tisuća putnika, pa je tako zračni promet dosegnuo 35 posto u odnosu na 2019.

A polako jenjava gužva u splitskoj trajektnoj luci, ako govorimo o dolascima, no pritisak je, očekivano, kad je riječ o odlascima. Jadrolinija će samo ovaj vikend prevesti 85 tisuća putnika i 18 tisuća vozila.


Gužve i višesatna čekanja na ulazu u Hrvatsku

Putnici na izlazu iz Srbije prema Hrvatskoj, na graničnom prijelazu Bajakovo Batrovci, čekaju više od tri sata, u koloni dužoj od četiri kilometara, javljaju reporteri s lica mjesta.

Putnicima se sugerira da koriste manje granične prijelaze kod Šida, Sota, Bačke Palanke, Ljuba, a najmanji je promet na sjeveru na granici kod mjesta Sonta i Bezdan.

Ogromne su gužve i na graničnim prijelazima prema Mađarskoj, gdje se također čeka u kilometarskim kolonama po više sati.

Najopterećeniji je granični prijelaz Horgoš Röszke na sjeveru Vojvodine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!