Gužve na cestama, na snazi upozorenja zbog vremenskih prilika

17.07.2021.

12:43

Autor: HRT/Dnevnik u podne/IMS/I.B./Dnevnik

Gužva na Lučkom

Gužva na Lučkom

Foto: HTV / HRT

Građani su zbog vremenskih nepogoda pozvani da ne kreću na put, a ulazimo u vrhunac turističke sezone. Zbog gustog prometa usporeno se vozi u isprekidanim kolonama u pokretu na pojedinim dionicama autocesta, a na većini graničnih prijelaza zabilježena su višesatna čekanja na ulasku i izlasku iz Hrvatske. 

Broj letova je smanjen, no na cestama je promet gust i prema moru i prema unutrašnjosti. Kilometarske kolone stvarale su se i na graničnim prijelazima - ovo je jedan od udarnih turističkih vikenda.

Novinarka HTV-a Matea Mikić na Lučkom je provjerila stvara li kiša probleme u prometu.

- Vozači na Lučkom kažu da im nevrijeme ne stvara veće probleme, no svi koji kreću na put svakako vožnju trebaju prilagoditi uvjetima na cestama. Kolnici su mokri i skliski, što zahtijeva dodatan oprez u vožnji. Subota je rezervirana za smjenu turista. To se od jutra osjeti i vidi na svim prometnicama. Prvo na graničnim prijelazima. Na prijelazima Rupa i Pasjak na ulazu u našu zemlju čeka se i više od dva sata, a nisu puno bolje prošli ni putnici koji su odlučili granicu prijeći na Bregani, gdje čekaju barem sat vremena. Sav taj promet onda se prelijeva i na druge prometnice pa evo tako i na zagrebačku obilaznicu gdje se stvorila pokretna kolona od čvora Jankomir sve do naplatnih postaja Lučko. Jednom kad vozači i prođu naplatne kućice i uključe se na autocestu, neće stisnuti papučicu gasa jer se do Karlovca vozi po principu stani - kreni u jednoj dugoj koloni. Gužve su moguće i na prilazima turističkim središtima, a u poslijepodnevnim satima očekuju se u smjeru unutrašnjosti, istaknula je.

A na graničnom prijelazu Macelj gust promet od jutra, posebno na ulazu u Hrvatsku. Čekalo se i do tri sata, a kolona se protezala desetak kilometara u Sloveniju. Nakon što prijeđu granicu, putnici još čekaju i na ulazu na autocestu, na naplati Trakošćan. Pojačao se i promet prema Sloveniji pa se sada čeka i na izlazak iz Hrvatske, oko jedan sat.

Makarska: Vrhunac ljeta s gužvama u prometu

Špica je turističkog ljeta pa je i treći srpanjski vikend u znaku pojačanog prometa na cestama Makarskog primorja i u trajektnim pristaništima.

Na državnoj cesti D8 vozi se u dužim isprekidanim kolonama, bez većih zastoja i ograničenja, a manje gužve stvaraju se na prilazima turističkim mjestima.

Na cesti Makarska-Vrgorac nema značajnijeg povećanja prometa dok je na brzoj cesti od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu te nadalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet pojačan i odvija bez zastoja i ograničenja.

Trajekt Pelješčanka na liniji Makarska-Sumartin u dvije dopodnevne i prvoj poslijepodnevnoj plovidbi bio je popunjen, a dio putnika i vozila ostao je čekati za preostale dvije plovidbe, u 18 sati za kada je ostalo tek jedno slobodno mjesto ili 21 sat za koju plovidbu ima samo 15 slobodnih mjesta, doznaje se u poslovnici riječke Jadrolinije.

S Brača prema Makarskoj u dvije dopodnevne i dvije poslijepodnevne plovidbe trajekt je bio popunjen, a 20-ak slobodnih mjesta za vozila ostalo je za plovidbu iz Sumartina u 20 sati.

Na liniji Drvenik Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko sat i pol vremena, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu je do sat vremena.

Inače, u Makarskoj danas boravi više od 10,5 tisuća turista što je znatno više nego lani, odnosno 80 posto u odnosu na isto vrijeme 2019., rekordne turističke godine. Najbrojniji su Poljaci, Česi, gosti iz susjedne BiH i Nijemci.

Dobra popunjenost smještajnih kapaciteta, kako hotelskih tako kuća za odmor i obiteljskog smještaja bilježi se i u ostalim mjestima na Makarskom primorju.

Upozorenja

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali za danas, 17. srpnja narančasto upozorenje u većem dijelu unutrašnjosti te crveno upozorenje za sutra, 18. srpnja za područje osječke regije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!