Habijan i Grmoja o saslušanju Zlate Hrvoj-Šipek pred Antikorupcijskim vijećem

10:06 / 01.06.2022.

Autor: T.D./Studio 4/HRT

Habijan i Grmoja

Habijan i Grmoja

Foto: Studio 4 / HRT

Pred članove Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije dolazi glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. O uzrocima i mogućim posljedicama njezina dolaska Tatjana Munižaba razgovarala je sa saborskim zastupnicima HDZ-a i Mosta Damirom Habijanom i Nikolom Grmojom.

Nikola Grmoja rekao je da je uzrok današnje sjednice Andrej Plenković koji je izjavio da je zvao glavnu državnu odvjetnicu vezano za ministra Banožića, što su mnogi okarakterizirali kao nedopušten pritisak na rad Državnog odvjetništva.

- Kao predsjednik Antikorupcijskog vijeća, moja je odgovornost bila da predložim vijeću da pozovemo glavnu državnu odvjetnicu da odgovori na pitanja i dvojbe koji su se pojavili u javnosti. Znamo da je velik broj vladinih dužnosnika, bivših i nekih sadašnjih na udaru DORH-a i USKOK-a. Mislim da javnost zanima ima li Državno odvjetništvo u Hrvatskoj pristran odnos prema osobama koje su na položaju, imaju moć ili neki drugi utjecaj, naglasio je. 


Damir Habijan je rekao da sve istrage i uhićenja ministara i gradonačelnika iz HDZ-a govore kako nema nikakvog pritiska HDZ-a na pravosuđe.

- Ovo što Grmoja i skupina iz Mosta radi nije prvi put. Koriste svaku priliku za stjecanje političkih poena. To su radili oko referenduma o COVID-u, sad to rade u ovom slučaju. Vidim potpuno nerazumijevanje funkcioniranja države kad govorimo o razgovoru državne odvjetnice i izvršne vlasti, predsjednika Vlade. Državna odvjetnica, DORH i pravosudna tijela potpuno su neovisni, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!