Velike gužve na cestama, vrhunac je turističke sezone

13.08.2022.

Zadnja izmjena 19:11

Autor: Željko Valčić/IMS/HTV/Hina/V.G.

Kolona na A1 duga 17 km

Kolona na A1 duga 17 km

Foto: HTV / HRT

Drugi je produljeni vikend zaredom, sredina kolovoza i na većini cesta prema moru - gužve od ranog jutra. Zbog smjene turista, gužve su je i na graničnim prijelazima i autocestama u oba smjera. Pojačan je promet na važnijim cestama u smjeru mora, prilazima turističkim središtima, trajektnim lukama i pristaništima te pojedinim graničnim prijelazima. Mokri su i skliski kolnici mjestimice na cestama u unutrašnjosti. Kolona između čvorova Maslenica i Zadar u smjeru Zagreba duga je oko 17 kilometara. U smjeru Dubrovnika, kolona pred tunelom Sveti Rok je oko 6 kilometara, a od Svetog Roka do Maslenice 14 kilometara.

Kilometarske kolone stvorile su se između Svetog Roka i Zadra u oba smjera. 

Kod čvora Maslenica bila je i HRT-ova ekipa:

Promet na Lučkom pojačan

Ekipa HTV-a situaciju prati na čvoru Lučko. 

- Gužve se nisu prestale stvarati, no puno je bolja situacija nego jutros. Do prije 2 sata stvarale su se kilometarske kolone na autocesti A1, čak 17 km. I sada je pojačan promet diljem zemlje, posebno ja Krčkom mostu, Jadranskoj magistrali, A1 u smjeru mora i Zagreba. Najgušći je promet između Sv. Roka i Maslenice, no sve teče u najboljem redu. Stvorila se i manja gužva na ulazu u Zagreb, na naplatnim kućicama Lučko i Demerje čeka se u koloni dugačkoj gotovo 2 km, no i kad se prođu postaje stvaraju se manji zastoji jer policija čeka navijače Hajduka kako bi ih sigurno otpratila do Dinamovog stadiona pa provjeravaju sve registarske oznake automobila. Ovaj vikend je kruna ljeta, očekuje se najveći broj stranih turista pa gužve ne iznenađuju, izvijestila je novinarka HTV-a.

A evo što kažu vozači koje smo zatekli tijekom dana na Lučkom:

Kolone na Masleničkom mostu

U jeku turističke sezone, kada je promet gust, i policija ima pune ruke posla. HTV-ova ekipa javila se s čvora Maslenica. Na Masleničkom mostu, iako nije bilo jake bure, od jutra kolone.

U takvim uvjetima prometne nezgode su češće, a kao posljedicu imaju i dodatno usporavanje prometa. Posao vozača policijskog presretača, u takvim danima izgleda malo drukčije. Već njihova prisutnost na cesti pomaže u regulaciji prometa i tako olakšava posao kolegama iz jedinice za očevid, koji ovih dana imaju osobito mnogo posla.

- S obzirom na pojačan promet na autocesti ovaj vikend angažirali smo maksimalan broj policijskih službenika. Također, uključili smo sve uređaje i opremu koje nam služe u nadzoru prometa, posebno za vozače koji voze pod utjecam alkohola, testeri na droge, i druge stvari, rekao je Neven Paškalin, PU zadarska.

Na krčkome mostu promet pojačan, ali nema velikih gužvi ni zastoja

Na Krčkome mostu promet je jutros bio pojačan u oba smjera, ali nije bilo velikih gužvi i zastoja. U posljednje dvije godine otkako se više ne plaća mostarina, na Krčkome mostu manje su gužve. Prometna policija na rotoru neposredno prije ulaska na most ubrzava protok vozila.Gužva u splitskoj trajektnoj luci

Tijekom produženog vikenda kroz splitsku trajektnu luku proći će 23 tisuće vozila i oko 120 tisuća putnika.

U 9.45 sati uvedena je izvanredna linija za Supetar gdje je trenutačno najveći pritisak u odlasku i dolasku.

Smjena turista je i na mini kruzerima pa se i tu očekuje vise od tisuću putnika u transferu.

Na vanjskom lukobranu privezana su dva kruzera s nekoliko tisuća putnika. Sve to znatno usporava promet.

- Maksimalno se trudimo da bude što manje stresno za putnike koji nam dolaze, gužve jesu pri ulasku u luku, ali naši pomorci ulažu enormni napor da ukrcaju i iskrcaju što brže, dajemo sve od sebe, rekla je Jelena Ivulić, koordinatorica Jadrolinije za splitsko područje.

Gužvu u splitskom prometu danas je pogoršala i jaka kiša. Prema nekim informacijama palo je 40 litara kiše po četvornome metru.

Smjenu turista na Makarskom primorju prate prometne gužve

Još jednu veliku ljetnu smjenu turista na Makarskom primorju gdje boravi više od 60 tisuća registriranih gostiju prate gužve u cestovnom i trajektnom prometu, doznaje je se od nadležnih službi.

Na državnoj cesti D8 u oba smjera vozi se usporeno i u dužim kolonama nerijetko s kraćim zastojima, dok se gužve stvaraju i na prilaznim cestama turističkim mjestima. Od Baškog Polja do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet je bez zastoja, uz manja čekanja na naplatnim postajama.

Trajekt na liniji Makarska Sumartin u svih šest današnjih plovidbi je popunjen, malo je slobodnih mjesta za polazak u 21 sat, a za sve sutrašnje plovidbe prema Beaču ima još poneko slobodno mjesto.

S Brača prema Makarskoj danas i sutra sve su plovidbe popunjene, a prva slobodna mjesta tek su za plovidbu u ponedjeljak u 20 sati.

Na liniji Drvenik Sučuraj plove dva trajekta i čekanje na ukrcaj je do pola sata, a s Hvara prema kopnu na ukrcaj se čeka oko sat i pol.

Autobusi stižu u Makarsku sa zakašnjenjem, a pri dolasku i odlasku sva su mjesta popunjena.

Na Makarskom primorju, prema podacima turističkih ureda odmor provodi više od 60.000 domaćih i stranih gostiju, hoteli u gradu kao i na cijeloj rivijeri su popunjeni, kuće za odmor također, a rijetka su slobodna mjesta i u privatnom smještaju.

Makarsku je do konca srpnja posjetilo 159.000 gostiju koji su ostvarili 822.000 noćenja ili osam posto više nego 2019. dok je noćenja dva posto više nego li predpandemijske godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!