Špica turističke sezone - od jutra gužve prema moru

16.07.2022.

07:38

Autor: Hina/HRT/V.G.

Još jedan srpanjski vikend i ponovno gužve na cestama

Još jedan srpanjski vikend i ponovno gužve na cestama

Foto: Emica Elvedji/Miroslav Lelas / Pisxell

Treći je srpanjski vikend - od jutra se stvarala gužva na pravcima prema moru. U Ministarstvu unutarnjih poslova ocjenjuju da je danas bio jedan od najprometnijih dana otkad postoji autocesta Zagreb-Dubrovnik. Trenutačno je situacija na autocestama mirnija, ali je promet prema turističkim središtima i dalje pojačan, a na ulazima u našu zemlju - nema dužih čekanja.

Kroz Lučko prošlo 24.000 vozila

U subotu do 12 sati kroz naplatne postaje Lučko prošlo je 24.000 vozila. Zanimljivo, kroz Lučko je danas prošlo više domaćih nego stranih putnika.

Strani gosti uglavnom dolaze iz Češke, Poljske, Slovenije i Mađarske.

Gužve u trajektnim lukama i pristaništima

Sve su veće gužve i u trajektnim lukama i pristaništima. Najveće su u Splitu.

Procjenjuje se da će tijekom vikenda kroz trajektnu luku proći 70 tisuća putnika i 15 tisuća vozila.

Najviše gostiju koji putuju na otoke dolazi iz Njemačke, Češke, Slovačke, Slovenije i Italije.

Linija Split - Supetar već je prošloga vikenda postavila novi rekord i premašila onaj iz 2019.

Kako kaže koordinatorica Jadrolinije Jelena Ivulić, već su jutros zbog velikog interesa putnika u 9.45 sati imali izvanrednu liniju prema Supetru.

- Ovoga vikenda očekujemo više od 68 tisuća putnika i 14.200 vozila. I dalje smo u plusu s putnicima i vozilima, rastemo iz vikenda u vikend. Najveći pritisci su nam prema Braču i Hvaru, konkretno prema Supetru i Starigradu. U luci su gužve od ranih jutarnjih sati, putnici i vozila stalno pristižu, no mi smo to i očekivali. Ljeto je, sezona traje, rekla je Ivulić.

Za vikend 200 zrakoplova u splitskoj zračnoj luci

Da je turistička sezona u svom punom jeku, potvrđuju u splitskoj zračnoj luci u kojoj ovoga vikenda očekuju 200 zrakoplova i 50 tisuća putnika.


- Prvih 15 dana srpnja bilježimo oko 300.000 putnika. Oko 80 destinacija, izravnih linija, 24 države, rekao je šef službe prihvata i otpreme putnika splitske zračne luke Mate Melvan.

- Što se tiče problema u zračnom prometu, danas je otkazano deset letova Skandinavia airlinesa. Aviprijevoznik čini sve da ih zamjenski preveze do željene destinacije, ali definitivno ti putnici osjećaju poteškoće. Drugi dio poteškoća odnosi se na gubitak prtljage po europskim odredištima zbog manjka radne snage, rekao je Melvan.


Evo što kažu turisti:

- Došli smo zbog lijepog mora, dobre hrane, odmora i zabave.

- Bili smo u Brelima. Bili smo i prije u Brelima i vratili smo se jer je predivno. Malo mjesto koje nama baš odgovara, ima sve što nama treba.

- Očekujemo dobru zabavu i da ćemo steći nove prijatelje.


U Zadru danas četiri kruzera

U Zadru danas čak četiri kruzera - najviše u jednom danu od pretpandemijske 2019. godine. Jedan je još jutros stigao u Gaženicu, dok se drugi privezao uz Pozdrav Suncu.

U Gaženicu je uplovio Marella Explorer 2, a u gradsku luku Seabourn Encore. Oba broda u Zadru ostaju do 18 sati.

Tijekom dana još dva broda na kružnim putovanjima dovest će goste u novu međunarodnu luku. MSC Armonia i Costa Luminosa u Gaženicu bi trebali uploviti u 13 sati i ostati do navečer.

Budući da kruzeri zbog epidemioloških mjera i dalje plove sa smanjenim brojem gostiju, očekuje se da će današnja četiri broda dovesti između četiri i pet tisuća gostiju.


- Apsolutno donosi korist gradu. Danas ćemo imati četiri uplovljavanja kruzera, jedan će biti ovdje na poluotoku, tri u Gaženici. To je, po mojem mišljenju, svakako prednost, što više turista, to je bolje. Samim time povećava se ponuda.

Makarska ljetna turistička špica s gužvama u prometu

Središnji srpanjski vikend špica je turističkog ljeta koja na Makarskom primorju protječe sa znatno povećanim prometom na cestama i u trajektnim pristaništima.

Na državnoj cesti D8 vozi se u dužim isprekidanim kolonama, bez većih zastoja i ograničenja, dok se manje gužve stvaraju se na prilazima turističkim mjestima. Na brzoj cesti 535 od Baškog Polja do tunela Sveti Ilija u Bastu te nadalje do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet je povećan i odvija bez zastoja i ograničenja, dok na cesti Makarska Vrgorac nema većeg povećanja prometa kao što nema ni većih gužvi i čekanja na naplatnim kučicama na ulazu na autocestu kod Zagvozda.

Trajekt na liniji Makarska Sumartin u dvije dopodnevne i dvije poslijepodnevne plovidbe je popunjen pa je nekoliko slobodnih mjesta ostalo tek za posljednju večernju plovidbu prema Braču u 21 sat, doznaje se u makarskoj poslovnici riječke Jadrolinije.

S Brača prema Makarskoj u dopodnevnim kao i poslijepodnevnim plovidbama trajekt je uglavnom popunjen.

Na liniji Drvenik Sučuraj neprestano plove dva trajekta, čekanje na ukrcaj u Drveniku je oko sat i pol do dva sata, dok za povratak s Hvara čekanja na ukrcaj prema kopnu je najduže oko pola sata.

Na Makarskom autobusnom kolodvoru autobusi stižu s manjim zakašnjenjem dok iz Splita kašnjenje autobusa u dolasku je nešto duže od pola sata.

Inače, na Makarskoj rivijeri, prema podacima turističkih ureda, odmor provodi oko 40.000 domaćih i stranih gostiju.

Hoteli posluju vrlo dobro popunjeni i za nastavak ljeta preporuča se prethodna rezervacija smještaja. Kuće za odmor su uglavnom popunjene, a slobodnih mjesta preostalo je jedino u sobama i apartmanima kod privatnih kućevlasnika.

Gužve na graničnim prijelazima u Istri 

Očekivano velike gužve zabilježene su u subotu na istarskim graničnim prijelazima, a prema podacima Operativno komunikacijskog centra istarske policije do subote u podne na sva tri granična prijelaza - Kaštel, Plovanija i Požane ukupno je zabilježeno 72.800 putnika u oba smjera.

Samo na Plovaniji i Kaštelu u Hrvatsku je ušlo 35.800, a izašlo 27.200 putnika, s time da se uglavnom radilo o stranim turistima, dok je domaćih bilo oko deset posto ukupnog broja.

"I jučer je bio gust promet na granici, pa ako zbrojimo petak i subotu do podne, riječ je o ukupno 213.000 putnika koji su prešli granicu u oba smjera" - naveli su iz istarske policije.

Na graničnom prijelazu Kaštel na izlazu iz zemlje čeka se oko sat i pol u koloni dugoj oko tri i pol kilometra. Upravo iz tog razloga, prometna policija preusmjerava promet prema Plovaniji, gdje se čeka oko pola sata. Promet na graničnom prijelazu Požane je protočniji i čeka se oko 15 minuta, doznajemo iz OKC-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!