HAKOM: Čekamo dodatne informacije od A1, moguća penalizacija

09.02.2022.

17:22

Autor: P.F./HRT

Teleoperater A1 Hrvatska izvijestio je o "sigurnosnom incidentu", odnosno hakerskom napadu.

Teleoperater A1 Hrvatska izvijestio je o "sigurnosnom incidentu", odnosno hakerskom napadu.

Foto: Patrik Macek/HRT / Pixsell/Shutterstock

Teleoperater A1 Hrvatska izvijestio je o "sigurnosnom incidentu", odnosno hakerskom napadu kojim je kompromitiran dio osobnih podataka korisnika te mreže. HAKOM čeka dodatne informacije i analizu njihovih implementiranih tehničkih i sigurnosnih mjera. Nakon toga uslijedit će određeni postupci prema A1. 

Teleoperater A1 Hrvatska obavijestio je javnost da su kompromitirani imena i prezimena, adrese, brojevi OIB-a te telefona do 10% korisnika mreže . Naglasili su kako informacije o bankovnim karticama i računima nisu kompromitirane.

Na mail adrese nekih kompromitiranih korisnika već je stigla obavijest iz A1, a sutra do sredine dana trebala bi stići i ostalima čiji su podaci ukradeni. Prema neslužbenim informacijama, riječ je o oko 100.000 korisnika.

Večeras su neke novinske redakcije primile pismo navodnog hakera u kojem priznaje djelo hakiranja i ucjene tvrtke A1. Iz policije poručuju da su upoznati s događajem koji je predmet medijskih napisa, te poduzimaju mjere radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica.

Vesna Gašpar, glavni stručnjak u odjelu komunikacijskih usluga HAKOM-a, rekla je za HRT kako HAKOM u ovom trenutku ne zna je li A1 Hrvatska poduzeo sve kako bi zaštitili svoje korisnike.

- To će se sad sve analizirati - je li A1 implementirao tehničke i sigurnosne mjere u svrhu zaštite osobnih podataka. Zasad nemamo ništa više informacija osim onoga o čemu je dosad A1 Hrvatska objavio javnosti, rekla je Gašpar.

Istaknula je kako je dobra informacija da dosad nije bilo ovakvih napada do sada, osim jednog.

- Bio je vrlo sličan slučaj, ali se radilo o puno manjoj bazi zahvaćenih kompromitiranih osobnih podataka, dodala je.

Dodala je kako postojeći zakon nije predvidio raskid ugovora korisnika s teleoperaterom bez penala u ovim slučajevima.

- Kako se radi o kompromitiranju osobnih podataka za to je nadležna Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) pa će oni u svom djelokrugu poduzeti određene mjere. Ono što je bitno je da je A1 već komunicirao da se dogodio incident i da će svi korisnici biti obaviješteni o tome. Čekamo dodatne informacije od strane A1 i analizu njihovih implementiranih tehničkih i sigurnosnih mjera. Nakon toga uslijedit će određeni postupci prema A1. Prvenstveno se treba raditi na tome da se ubuduće ne dogodi ovako nešto. U slučaju da je došlo do ozbiljne povrede zakona postoji određena penalizacija operatora, naglasila je Gašpar.

A1 je podnio kaznenu prijavu Policijskoj upravi Zagrebačkoj te obavijestio Agenciju za zaštitu osobnih podataka (AZOP). Navode kako su poduzete dodatne mjere zaštite te da ovakav isti incident više nije moguć te da svakodnevno rade na poboljšanju sigurnosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!