11:59 / 22.02.2021.

Autor: Studio4/Dnevnik/P.F./HRT

Hanževački: Cijepite se!

Hanževački: Cijepite se!

Hanževački: Cijepite se!

Foto: Studio 4 / HRT

- Polako dolaze doze cjepiva, od onih 40 predviđenih po timu obiteljske medicine za ordinacije u gradu Zagrebu te popodnevna smjena će početi s cijepljenjem, rekao je ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Zapad Miroslav Hanževački za emisiju HRT-a Studio 4.

U Zagrebu danas počinje cijepljenje protiv koronavirusa.

- Važno je komentirati organizaciju cijepljenja u gradu Zagrebu koja je išla za tim da se doze koje su zasad raspoložive, a to su manje količine, rasporedimo tako da se one daju pacijentima što bliže mjestima na koje su oni naučili - njihov obiteljski liječnik, njihov dom zdravlja, njihov laboratorij. To je smisao 18 i još jednog izoliranog punkta u HZJZ da budu što više disperzirani po mjestima gdje ljudi žive. Ne treba misliti da je kapcitet zbog toga manji jer ćemo sutra procijepiti 3000-3500 ljudi, što značajno nadilazi neke manje punktove koje bi bilo moguće organizirati, rekao je Hanževački.

Smisao ovakve organizacije je da pacijenti ne idu daleko, tako da idu se cijepiti tamo gdje im je to praktično, dodao je.

- Interes pacijenata za cijepljenje je takav da svaki tim obiteljske medicine ima od 100 do 500-600 zainteresiranih pacijenata koji se žele cijepiti. Uistinu su svi liječnici uključeni i moram reći da mi je drago da je prepoznata kompetencija obiteljskih liječnika da su u stanju izdvojiti pacijente koji su najrizičniji i najprimjereniji za cijepljenje, objasnio je Hanževački.

Rekao je kako se u najviše što se u ovom trenutku u borbi protiv epidemije može učiniti je cijepiti se. Treba se pridržavati mjera koje nas štite, a povrh toga da se vratimo u normalni život treba se cijepiti.

- Koristim priliku pozvati sve da se cijepe. Sva cjepiva koja su registrirana u Hrvatskoj prošla su popisan rigorozan način provjere i bez zadrške nema se razloga sumnjati u bilo koje od njih, naglasio je.

U Zagrebu danas počinje masovno cijepljenje protiv COVID-a populacije starije od 65 godina i kroničnih bolesnika. Građani se mogu cijepiti na 19 lokacija.

Novinarka Margareta Jozinović javila se i iz unutrašnjosti Doma zdravlja Zagreb-Zapad te u Dnevniku u podne doznala još neke detalje u razgovoru s ravnateljem Hanževačkim.

- Cijepljenje počinje u 15 sati kada dolaze prvi pacijenti. Na ovoj lokaciji tijekom ovog tjedna cijepit će se 810 osoba. Interes je značajan, krećemo s količinama koje stižu, a spremni smo i za veće količine. Zasad imamo cjepivo AstraZenece, a svaki od timova ima na raspolaganju 30 doza, rekao je Hanževački.

U Zagrebu počinje cijepljenje opće populacije. Prvi su na redu stariji od 65 godina te kronični bolesnici. Na raspolaganju je  trebalo biti 16.000 doza, na 400 timova po 40 doza, 10 Moderne i 30 AstraZenece. No zasad je stiglo samo cjepivo AstraZenece pa po timu ima 30 doza, a ovih dana očekuje se da će stići i Modernino cjepivo i onda će svaki tim dobiti 10 doza tog cjepiva.

Za cijepljenje se prijavilo 85.000 osoba. Građane će cijepiti 400-tinjak liječničkih timova obiteljske medicine. Moći će se cijepiti i na nekom od za to predviđenih 19 punktova u gradu. Pojedini liječnici obiteljske medicine žalili su se na kriterije za određivanje prioriteta, ali i na to što su oni ti koji moraju odabrati koga cijepiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!