Hanževački: Vrijeme koje liječnici troše na birokraciju veći je problem od samog broja liječnika

18.03.2023.

19:29

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Miroslav Hanževački

Miroslav Hanževački

Foto: HRT / HTV

Možemo se složiti da je situacija izuzetno teška. Međutim osobno smatram da taj način nije primjeren, kazao je Miroslav Hanževački, savjetnik za primarnu zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravstva govoreći o danas održanom prosvjedu liječnika iz cijele Hrvatske. Napominje da su neke činjenice ostale neizrečene poput toga da se prošlog tjedna počelo s edukacijom 150 liječnika obiteljske medicine. 

- Već je dugo poznata činjenica da je stanje, osobito u primarnoj zdravstvenoj zaštiti teško i da ga treba reformirati, kazao je Hanževački te dodaje da 150 ljudi ne može riješiti problem. 

Veliki broj liječnika primarne zdravstvene zaštite je iznad 50 godina i polako odlaze u mirovinu. Iz godine u godinu će se, kaže, osiguravati specijalizacije za liječnike primarne zaštite.

Naglasio je da uskoro kreću u implementaciju Zakon o zdravstvenoj zaštiti i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju. To su počeci reformiranja, kazao je Hanževački. 

- Primarna zaštita mora pružiti mogućnost liječniku da odabere način rada u kojemu će raditi, odnosno hoće li to biti u sklopu ustanove ili kao privatni djelatnik. S druge strane moramo naći način da ustanove osnažimo jer u postojećem zakonodavnom okviru ovakve ustanove domova zdravlja jednostavno uz mađioničarske vještine onih koji ih vode nemaju alate da privuku kolege iz bolnica, da spustimo taj sekundarni nivo u primarnu i tako riješimo ciljeve, dodao je.

Liječnici se nemaju vremena baviti svojim poslovom jer više od 50% vremena troše na birokraciju. Hanževački je kazao da je to i veći problem nego sami broj liječnika.

- Činjenica je da stanovnika u Hrvatskoj ima sve manje, a liječnika nema do te mjere toliko manje, izjavio je među ostalim.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!