HBK: Slijedi uspostava ureda za zaštitu maloljetnika

20.04.2023.

Zadnja izmjena 19:33

Autor: Hina/HRT/T.S.

Hrvatska biskupska konferencija, arhivska slika

Hrvatska biskupska konferencija, arhivska slika

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Na proljetnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije (HBK), koje je danas završeno, jedna od glavnih tema rasprave bila je zaštita maloljetnika u Crkvi, izvijestio je na konferenciji za novinare riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić.


Nadbiskup Uzinić, predsjednik Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, napomenuo je da će još neko vrijeme vrijediti stare smjernice te da će nove biti donesene kada se dobro pripreme i jasnije definiraju.

Cilj je uspostava jedinstvenoga ureda za zaštitu maloljetnika za cijeli HBK. Ured bi imao profesionalno zaposlene osobe i određenu mrežu stručnih suradnika, rekao je mons. Uzinić te dodao da bi oni onda pomagali u suočavanju s možebitnim prijavama oko edukacije i svega drugoga što treba činiti kako bi žrtva doista bila u središtu pozornosti.

Žrtva treba biti, naglasio je, na prvom mjestu ne samo u početnoj fazi, nego i nakon što završi cjelokupni proces.

Vezano uz ovo, rekao bih, da u većini slučajeva nije bilo zataškavanja koliko je bio problem u neadekvatnom i naivnom sučeljavanju s ovom problematikom, rekao je Uzinić.

Pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK-a i član Komisije mons. Stjepan Baloban najavio je u drugom dijelu godine obilježavanje 25. obljetnice osnutka Centra.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!