HDZ o presudi: Otklanjamo kolektivnu odgovornost

12:39 / 13.11.2020.

Autor: B.A./HRT

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

"HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka."
HDZ je danas najavio žalbu na presudu u ponovljenom suđenju u aferi Fimi media kojom je ta stranka, kao pravna osoba, proglašena odgovornom za kazneno djelo odgovorne osobe te kažnjena s 3,5 milijuna kuna. HDZ usto prema presudi u proračun treba uplatiti oko 10 milijuna kuna.

Iz HDZ-a u priopćenju navode da je rješenjem Vrhovnog suda naloženo koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku.

- Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i nepravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku. S obzirom na to da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu, stoji u priopćenju.

- Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka. Također naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela, dodaje se.

U nastavku prenosimo priopćenje u cijelosti:

"Danas je objavljena presuda u ponovljenom suđenju u predmetu koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu, a kojom je petooptuženi HDZ, kao pravna osoba, proglašen odgovornim za kazneno djelo odgovorne osobe počinjeno u razdoblju od 24. ožujka 2004. do 1. srpnja 2009. godine. Odgovornost pravne osobe HDZ-a kao političke stranke izvodi se iz krivnje odgovornih osoba u pravnoj osobi, odnosno bivšeg predsjednika stranke Ive Sanadera i drugih optuženika.

Ponovljeno suđenje u ovom predmetu počelo je 2016., godinu nakon što je Vrhovni sud ukinuo osuđujuću presudu iz 2013. godine. Ukidnim rješenjem Vrhovnog suda naloženo je koje sve dokazne radnje treba provesti i koje činjenice utvrditi u ponovljenom postupku. Županijski sud je trebao izvesti sve već jednom izvedene dokaze, otkloniti bitne povrede odredaba kaznenog postupka koje su, po mišljenju Vrhovnog suda, imale utjecaja i nepravilnost utvrđenja činjeničnog stanja u prvostupanjskom postupku.

Obzirom da u ponovljenom postupku nisu prihvaćeni dokazni prijedlozi zakonskih zastupnika HDZ-a, smatramo kako Županijski sud nije postupio po nalozima iz spomenutog ukidnog rješenja Vrhovnog suda, te će HDZ na ovu presudu podnijeti žalbu.

Ne ulazeći u meritum presude, HDZ otklanja bilo kakvu kolektivnu odgovornost članova stranke kao i povezanost aktualnog vodstva stranke s individualnim radnjama koje su predmet ovog postupka.

Također, naglašavamo kako HDZ daje punu podršku neovisnom i samostalnom radu pravosudnih tijela."

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!